Cinci cetăţeni maghiari au fost trimişi în judecată la Oradea pentru fraudă şi spălare de bani. Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Oradea, Klaris Attila, 41 ani şi Badari Bela, 32 ani, au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, la care au aderat apoi alţi trei conaţionali ai lor, Duzs Imre, 34 ani, Schreiber Laszlo, 28 ani şi Fabok Ferenc, 40 ani.

Cei din urmă, au preluat de la cetăţeni sârbi cinci societăţi comerciale în contabilitatea cărora au evidenţiat cheltuieli ilicite, precum şi facturi de achiziţie mărfuri din spaţiul intracomunitar, deşi în realitate mărfurile nu au fost livrate în România.

"Grupul a realizat un circuit fictiv de documente financiar - contabile justificative privind operaţiuni cu produse electronice de origine asiatică. Se urmărea, astfel, transferarea banilor ce urmau a fi obţinuţi prin solicitare ilegală de rambursări de TVA de la autoritatea fiscală română", se arată în comunicatul DIICOT.

În urma cercetărilor efectuate de procurori în cooperare cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, s-a stabilit că gruparea a realizat importuri fictive de produse electronice de la firme off-shore înregistrate în paradisuri fiscale în valoare totală de 2.030.198 EURO şi 2.373.743 USD, de către persoane juridice nerezidente din Road Town Tortola şi Seychelles, către firmele inculpaţilor din România.

De asemenea, cei cinci au spălat sume de bani provenite din infracţiuni comise pe teritoriul Ungariei şi al Slovaciei, prin creditarea societăţilor comerciale iar apoi au transferat banii, aproximativ 600.000 de euro, 300.000 USD şi 18.000.000 HUF, către alte societăţi, pentru a li se pierde urma. Prejudiciul adus bugetului de stat din România de grupare se ridică la aproximativ 1.300.000 de euro.

Cei cinci cetăţeni maghiari au fost trimişi în judecată pentru constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni, evaziune fiscală şi spălare de bani şi riscă închisoare de la 3 la 20 de ani. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor.

Klaris Attila, capul grupării, a fost dat în urmărire internaţională încă din 2007 de autorităţile ungare pentru infracţiuni similare şi un prejudiciu de 3,4 miliarde de forinţi adus bugetului de stat ungar şi spălarea a peste 17 miliarde de forinţi proveniţi din activităţi ilicite, în urma unei ample anchete care a dus la inculparea a 23 de persoane, printre care şi un avocat, funcţionari ai finanţelor şi vamali.