O grupare specializată pe clonări de carduri care a provocat o pagubă de peste 300.000 euro a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulație de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare.

Grupul, coordonat de doi orădeni, Ioan Gheorghe Bejuşcă, 40 de ani, şi Constantin Eduard Sîrbu, 36 de ani, era organizat pe paliere, fiecare membru având un rol bine stabilit.

Primul palier avea ca sarcină montarea aparaturii de tip skimming pe ATM-uri, pentru a captura datele de identificare de pe carduri şi, ulterior, pentru a transmite respectivele date prin e-mail membrilor din palierul 2. La rândul lor, aceştia se ocupau de falsificarea cardurilor în România şi transmiterea lor către persoanele din palierul 3, care se ocupau de efectuarea de operaţiuni bancare frauduloase, fie personal, fie prin persoane interpuse.

Potrivit procurorilor, din gruparea coordonată de Bejuşcă şi Sîrbu au mai făcut parte 12 persoane: Alin Ojog, Sebastian Fotă, Adrian Belean, Andrei Gabor, Viorel Brisc, Koteles Robert, Lucian Gafencu, Kosorinsky Roman, Sorin Sasu, Mihai Lasca, Valentin Leho şi Gheorghe Zlibuţ.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2012, membrii grupului au montat aparatură de tip skimming pe ATM-uri din România dar şi din Cehia, Olanda şi Germania. Cardurile false au fost, apoi, puse în circulaţie atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europeană, în diverse magazine de lux, de unde indivizii şi-au cumpărat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri, în valoare totală de peste 300.000 euro.

"Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia", se specifică într-o informare a procurorilor.

Dosarul a fost  înaintat spre soluţionare Tribunalului Bihor.