Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au reuşit destructurarea unei reţele de crimă organizată formate din 16 persoane, specializate în clonarea de carduri de credit, iar cinci dintre membrii grupării, printre care şi liderul orădean Iuliu Iulian Ciorba, au fost reţinuţi, joi, în urma unei acţiuni de amploare la care au participat peste 100 de poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din Oradea, Timişoara, Craiova, Bucureşti, Constanţa, Caraş Severin.

Potrivit Poliţiei, începând de anul trecut, cele 16 persoane, tineri cu vârste cuprinse între 22 şi 34 de ani, din Bihor, Timiş, Caraş Severin, Dolj şi Bucureşti, au constituit o grupare infracţională care acţiona în zona de vest a ţării, respectiv în Bihor, Timiş, Arad şi Caraş Severin, în scopul obţinerii de foloase materiale ilicite, prin falsificarea şi punerea în circulaţie de mijloace de plată electronică, prin intermediul terminalelor de plată instalate de instituţiile bancare la diverşi comercianţi.

Atacuri "phishing"

Liderul grupării obţinea datele de identificare ale cărţilor de credit de la alţi membri ai grupării, pe care le inscripţiona cu ajutorul dispozitivelor electronice speciale pe benzile magnetice ale cărţilor de credit. Cardurile, astfel falsificate, erau folosite de cei în cauză pentru cumpărături din magazine care comercializau băuturi, ţigări, bijuterii, ceasuri, îmbrăcăminte, cu sau fără complicitatea angajaţilor.

Potrivit unor surse judiciare, gruparea obţinea datele de identificare ale cărţilor de credit folosind atacuri de tip "phishing", adică prin trimiterea unor mesaje electronice, folosind programe de mesagerie instantă sau telefon. Utilizatorul era sfătuit să-şi dea datele confidenţiale pentru a câştiga anumite premii sau era informat că datele respective sunt necesare pentru a reface baza de clienţi, după pierderea datelor originale ca urmare a unor erori tehnice. De obicei, în cazul unor astfel de atacuri, în mesaj era indicată şi o adresă de web care conţine o clonă a site-ului de web al instituţiei financiare.

Shopping de 600.000 de euro

Ulterior, cardurile falsificate erau folosite inclusiv la terminalele de acceptare a plăţilor electronice instalate la sediile unor firme deţinute de unii dintre membrii grupării. Liderul reţelei recompensa activitatea infracţională a celor 15 suspecţi din subordine cu sume cuprinse între 400-4.000 de lei, în funcţie de "profitul" obţinut.

Joi, poliţiştii BCCO Oradea au organizat 18 percheziţii la locuinţele suspecţilor din judeţele Bihor, Timiş, Caraş Severin, Dolj şi Bucureşti, în urma cărora au fost puse în aplicare 16 mandate de aducere şi au fost ridicate înscrisuri, diverse sume de bani în valută şi aparatură IT, respectiv laptop-uri, unităţi centrale de calculator, suporturi optice de stocare a datelor.

În cadrul aceleiaşi acţiuni au fost prinse în flagrant delict, la Lugoj, patru persoane, între care şi liderul întregii reţele, care încercau să schimbe 35.000 de euro falsificaţi.
În urma cercetărilor s-a stabilit că banii contrafăcuţi proveneau din Bulgaria şi fuseseră introduşi în ţară de către un membru al grupului, cu puţin timp înainte de prinderea acestora în flagrant. În acest caz, procurorii DIICOT verifică informaţiile potrivit cărora valuta falsă urma să fie predată directorului unei sucursale bancare din Caransebeş, în vederea punerii acesteia în circulaţie, prin intermediul sistemului bancar.

Valoarea prejudiciului cauzat titularilor de drept ai conturilor de card fraudate de cei 16 suspecţi este estimat la peste 600.000 de euro, cea mai mare parte provenind din conturile unor cetăţeni americani.

Liderul, un fost tâlhar

Dintre cele 16 persoane cercetate în dosar, trei sunt din Bihor, opt din Timiş, trei din Caraş, unul din Dolj şi unul din Bucureşti. Membrii grupării sunt anchetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave de criminalitate informatică, falsificare şi punere în circulaţie de mijloace de plată electronică falsificate, precum şi alte infracţiuni prevăzute de Legea privind comerţul electronic, deţinerea în vederea punerii în circulaţie de valută contrafăcută şi înşelăciune.

Unsprezece dintre cele 16 persoane cercetate au fost reţinute în arestul Poliţiei Bihor pentru 24 de ore, iar vineri cinci dintre acestea - Iuliu Iulian Ciorba şi Ioan Toderici, ambii din Oradea, respectiv Ioan Cosmin Sandra din Timişoara, Alin Bălăşoiu şi Zoran Tismănariu, din Moldova Nouă - au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. Cei doi orădeni, Iulian Iuliu Ciorba şi Ioan Toderici, au antecedente penale, fiind condamnaţi în urmă cu şapte ani pentru tentativă de tâlhărie.

UPDATE

Vineri după-amiaza, Tribunalul Bihor a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Iuliu Iulian Ciorba, liderul grupării, şi timişoreanul Ioan Şandra, membru al reţelei, pentru constituirea şi aderare la un grup infracţional, respectiv deţinere de valută falsificată în vederea punerii în circulaţie. Totodată, instanţa a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 29 de zile faţă de Alin Bălaşoiu şi Zoran Tismănariu din localitatea Moldova Nouă, judeţul Caraş. În cazul lui Ioan Toderici, cea de a cincea persoană prezentată în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, solicitarea a fost respinsă. Soluţia Tribunalului a fost deja atacată, prin recurs.