Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Oradea au finalizat, vineri, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ancheta în cazul unui grup specializat pe clonări de carduri. Grupul era format din 11 persoane, iar activitatea era coordonată de doi orădeni, Dan Ciocârlan, 33 de ani, şi Tiberiu Porcar, 35 de ani.

Caracatiţa

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2008-2010 Ciocârlan a obţinut din Statele Unite ale Americii conturi bancare valide aparţinând unor cetăţeni americani şi, împreună cu Porcar, a falsificat peste 250 de carduri bancare, cu ajutorul unor echipamente electronice cumpărate de pe piaţa neagră cu suma de 10.000 de euro.

"Aparatura era una performantă, iar falsurile au fost extrem de bine realizate, cu înscris în relief şi aurit, la fel ca şi cardurile originale. Pentru cei care urmau să le utilizeze, Ciocârlan a falsificat şi acte de identitate, cu date care să corespundă cu cele înscrise pe cardurile de credit şi cu fotografiile lor", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre anchetatori.

aparat de falsificat carduri.jpgCu cardurile falsificate, ceilalţi membri ai grupării - Dumitru Porcar, Bogdan Andrei Dinu, Gheorghe Florian Cioară, Ioan Teodor Bustye, Ercei Andras, Sorin Scorţe, Nicolae Medve, Ionuţ Ursădan, toţi din Oradea, respectiv Alin Pomian, din Satu Mare - au cumpărat din magazine de pe teritoriul Austriei, Ungariei, Germaniei, Olandei, Italiei şi Sloveniei, aparatură electronică şi electrocasnică, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte de marcă, parfumuri ori ceasuri de lux.

Bunurile achiziţionate în urma tranzacţiilor frauduloase erau transportate în ţară şi ulterior valorificate, iar banii obţinuţi erau împărţiţi între membri grupului, fiecăruia revenindu-i un anumit procent, echivalent sarcinilor îndeplinite.

Valoarea prejudiciului a fost aproximată la 300.000 de euro, iar pentru recuperarea acestuia poliţiştii au instituit sechestru asigurator asupra unori bunuri imobile deţinute de cei doi lideri ai grupării: un apartament aparţinând lui Ciocârlan şi trei terenuri ale lui Tiberiu Porcar.

Traficant de droguri

În timpul anchetei, poliţiştii BCCOA Oradea au descoperit că liderul grupării se ocupa şi de trafic de droguri. "S-a stabilit că Ciocârlan a deţinut aproximativ 200 de grame de cocaină şi câteva grame de cannabis, droguri de risc şi de mare risc. Cocaina a fost valorificată prin intermediul unor membri ai grupului, contra sumei de 70 de euro/gram, iar cannabis-ul l-a oferit "subordonaţilor" săi, pentru consum propriu", a mai spus sursa citată.

În final, vineri, cei 11 membrii ai grupului au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pentru trafic ilicit de droguri de risc şi de mare risc, constituirea unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni grave, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea, deţinerea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea şi tăinuire.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei 11 suspecţi riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 5 şi 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

În timpul anchetei, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a grupului, poliţiştii BCCOA Oradea au cooperat în cauză cu autorităţile judiciare din Germania, Slovenia, Austria şi cu trei mari companii procesatoare de carduri.