Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au finalizat cercetările într-unul din cele mai stranii scandaluri amoroase din ultimii ani, declanşat primăvara trecută de o femeie care l-a acuzat public pe episcopul reformat Csűry István că ar fi sedus-o, însărcinat-o şi abandonat-o.

Orădeanca Denisa Krisztina Chilba a fost trimisă în judecată acum, pentru hărţuire, rechizitoriul consultat de BIHOREANUL dezvăluind detalii şocante despre pasiunea bolnavă pe care femeia a dezvoltat-o pentru prelat. Ea l-a bombardat atât pe Csűry, cât şi pe soţia acestuia, Anikó, învăţătoare la Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna, cu mii de mesaje şi apeluri, dar şi cu glume sinistre!

Iubirea lui Deni

Inculpata de azi este cea care a declanşat un scandal naţional după ce, în preajma sărbătorilor Pascale 2019, s-a prezent la redacţia BIHOREANULUI, susţinând că tocmai fusese alungată de la sediul Episcopiei Reformate de Piatra Craiului, unde voia să-l reclame pe Csűry pentru preacurvie. Cea care i-ar fi sucit minţile episcopului a fost chiar ea, recunoştea atunci Denisa, povestind cum au ajuns să se iubească şi să-şi trimită mesaje siropoase, în care Csűry îi cerea la început rendez-vous şi îi mărturisea c-o iubeşte, pentru ca în final s-o someze răspicat să-i dea pace.

Ea, însă, a continuat să-l contacteze. În martie i-a comunicat că e însărcinată şi, pentru că bărbatul n-a crezut-o, l-a căutat acasă şi l-a dat în vileag nevestei, iar apoi şi la sediul Episcopiei, de unde a fost alungată.

Prelatul a venit, desigur, cu altă variantă, susţinând că este o victimă, femeia inventând atât povestea de amor, cât şi sarcina, şi plângându-se că l-a hărţuit nu doar în biserică, la slujbe, ci şi acasă, pe reţelele de socializare şi pe Whatsapp, în unele mesaje cerându-i bani, "în cuantum de 30.000 euro" ori 800 euro, lunar, sub pretextul că are nevoie pentru analize, consultaţii şi medicamente pentru o sarcină care, în opinia lui, nu exista.

Cadou: coroană pentru morţi

Cercetările în dosarul trimis acum în faţa instanţei au fost declanşate în iulie 2019, la reclamaţia episcopului Csűry István, care o acuza pe orădeancă de hărţuire şi şantaj, fiind efectuate în paralel cu o altă anchetă, încă nefinalizată, în care reclamantă este soţia episcopului. Pe aceasta Denisa a urmărit-o pe stradă, i-a trimis mesaje obscene şi a reclamat-o la Inspectoratul Şcolar, pentru că şi-ar fi lovit elevii, dar şi la Agenţia de Mediu, fiindcă ar ţine prea multe animale acasă, poluându-şi vecinii, toate sesizările dovedindu-se neîntemeiate.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 16 aprilie - 2 iulie, episcopul a primit peste 3.000 de apeluri şi mai mult de 2.000 de SMS-uri de la Denisa Chilba, de pe mai multe numere de telefon, aspect pe care femeia nici nu l-a negat, depunând la dosar, însă, şi mesajele în care episcopul îi declara iubirea. Despre acestea, în schimb, Csűry susţinea că nu ar fi reale, dar nici n-a putut să le combată, în condiţiile în care, potrivit depoziţiei sale, redată pe larg în rechizitoriu, a şters toate conversaţiile cu femeia, anterior datei de 16 aprilie.

Actul de acuzare dezvăluie şi alte năzbâtii ale orădencei. Pe 28 iunie, de pildă, la comanda Denisei, o pizzerie i-a expediat episcopului 10 pizza, iar pe 22 iulie, Csűry s-a trezit acasă cu o coroană mortuară, în ambele cazuri curierii cerându-i să le şi achite. "Coroana reprezintă durere sufletească şi am vrut să-l doară şi pe el, aşa cum mă durea pe mine", le-a explicat Denisa anchetatorilor.

Hărţuire da, şantaj ba

În final, femeia a fost trimisă în judecată doar pentru hărţuire, pe motiv că faptele comise au fost doar "în scop şicanator". În opinia procurorului, Chilba a urmărit să-l denigreze pe episcop, dovada stând în faptul că s-a dus să-l pârască soţiei, de faţă cu martori, că şi-a spus păsul la ziar, la sediul Episcopiei Reformate, ba a mai trimis o reclamaţie şi la Eparhia Reformată din Ardeal, cu sediul la Cluj.

În plus, mesajele în care femeia ameninţă că va da în vileag faptul că e însărcinată, dacă episcopul nu îi plătea diverse sume de bani, nici "nu i-au creat o stare de temere persoanei vătămate". "Nu numai că acesta nu a dat crezare că inculpata aşteaptă un copil, dar a considerat că acele afirmaţii sunt o glumă", se arată în rechizitoriu.

Apă de ploaie...

Avocatul episcopului, Lucian Negruţiu, a atacat, însă, soluţia de clasare pentru şantaj. "A cerut bani, a adresat ameninţări, precum darea în vileag a unor fapte denigratoare, ameninţări pe care le-a şi pus în practică. Toate acţiunile ei indică faptul că mi-a şantajat clientul", explică avocatul. Femeia, în schimb, jubilează, considerând că procesul care urmează e doar "apă de ploaie". "Să vedem cine va râde la final mai bine. Nu s-a demonstrat niciun şantaj, sunt minciuni... Uitaţi, totul s-a clasat, asta să scrieţi, nu că pe mine mă trimit în judecată. Despre ce fel de hărţuire vorbiţi? Ştim cu toţii că presa învârte căcatul şi bârfele", a transmis femeia, cum altfel, printr-un mesaj. Că doar la acestea se pricepe foarte bine...


UPDATE: Drept la replică

După apariţia articolului în Bihoreanul tipărit, Denisa Chilba a ţinut să aducă precizări, pe care le redăm în cele ce urmează:

"Consider că articolul publicat în cotidianul Bihoreanul şi în ediţia online pe site-ul www.ebihoreanul.ro îmi încalcă dreptul la reputaţie personală, precum şi prezumţia de nevinovăţie instituită de art. 4 din Codul de Procedură Penală, prin care se arată faptul că o persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă. 

Totodată consider că afirmaţiile sunt mai mult decât tendenţioase, menite să mă pună într-o lumină nefavorabilă în rândul societăţii şi apte să îmi aducă atingere imaginii personale, cu atât mai mult cu cât reprezintă o ingerinţă în viaţa personală a mea, iar menţionarea în cuprinsul articolului a elementelor ce constituie aspecte ale urmăririi penale reprezintă o încălcare a art. 285 alin.2 din Cod procedură penală, care instituie faptul că urmărirea penală este nepublică".