Cei 60 de romi, între care 23 sunt copii sub 16 ani iar 4 sunt bebeluşi, au fost evacuaţi vineri dimineaţă dintr-un imobil aflat în cartierul Vaise, arondismentul 9 al oraşului Lyon, fapt care a stârnit protestul conducerii Primăriei şi Consiliului arondismentului 9, dar şi al reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale, precum Medecins du Monde, pentru care Simona Iacob, fostă jurnalistă din echipa BIHOREANULUI, lucrează ca voluntar.

Evacuare prematură

"Grupul de romi provine din localităţi din Bihor, precum Oradea, Tinca, Ucuriş, Ştei şi Beiuş, şi timp de un an a ocupat o tabără improvizată la marginea oraşului", a declarat BIHOREANULUI Simona Iacob. "După ce, pe 3 noiembrie, tabăra a fost dezafectată cu buldozerele, romii au ocupat o clădire cu trei etaje, aflată în proprietatea companiei Monoprix, dar care era dezafectată şi părăsită, neavând - de altfel - utilităţi, apă curentă ori electricitate. Compania a cerut în instanţă evacuarea romilor, dar Primăria centrală a oraşului Lyon, înainte să se pronunţe justiţia, a emis pe 14 decembrie ordinul de evacuare pus în executare azi", a declarat jurnalista.

Pentru că legislaţia franceză interzice evacuarea persoanelor pe timp de iarnă, Primăria centrală a oraşului Lyon a invocat o prevedere legală care îi permite, totuşi, să dispună evacuarea, în cazul în care se constată că ocupanţii nelegali ai unei clădiri provoacă tulburarea ordinii publice, o stare de insalubritate sau dacă generează un pericol fizic pentru locatari ori vecini. "Primăria Lyon a invocat două din aceste motive, arătând că romii pot provoca incendii deoarece fac foc deschis în interior, pentru a se încălzi, şi că au provocat o stare de insalubritate", a povestit Simona Iacob.

Pro şi contra

Potrivit acesteia, pentru rezolvarea situaţiei grupului de romi au intervenit aleşi din Consiliul Local al arondismentului 9, precum şi viceprimarul arondismentului, Martine Desfours. De altfel, aceasta se implicase în acordarea de asistenţă socială pentru grupul de romi încă din noiembrie, când acesta a ocupat clădirea, asigurându-le accesul la o cantină socială şi luând măsuri pentru şcolarizarea copiiilor de vârstă şcolară. "Regret că prin evacuarea de astăzi s-a anulat toată munca depusă până acum pentru a veni în ajutorul acestor oameni", a declarat viceprimarul arondismentului 9 Lyon, citat de ediţia online a cotidianului Lyoncapitale.

De asemenea, socialista Jocelyine Michel, membră a Consiliului arondismentului 9 Lyon, a declarat, potrivit aceleiaşi surse, că evacuarea s-a făcut fără ca Primăria centrală a oraşului să fi consultat sau informat autorităţile din arondisment, care n-au putut lua măsuri pentru adăpostirea romilor, astfel încât aceştia să nu rămână în frig, pe stradă. "Nu văd urgenţa acestei operaţiuni. Noi am aflat despre ea de la un voluntar al Crucii Roşii", a declarat, pentru Lyoncapitale consilierul Jocelyne Michel.

Nu au creat probleme 

În faţa clădirii evacuate s-au adunat voluntari de la organizaţiile Medecins du Monde şi Alpil, care au cerut autorităţilor cazarea celor 58 de persoane într-un local şcolar.

"Romii erau liniştiţi şi nu au creat probleme. Sigur că trăiau din cerşetorie, pentru că autorităţile nu le-au eliberat permise de muncă. La ora după-amiezii, romii stăteau în stradă, până ce, la intervenţia celor două organizaţii umanitare, au fost cazaţi în clădirea unui gimnaziu, Bellecombe, din arondismentul 6. Problema este că acolo nu pot fi ţinuţi decât până la ora 17.00, iar adăposturile municipalităţii lioneze sunt arhipline, din cauza gerului care s-a instalat în Franţa", a declarat jurnalista Simona Iacob.

Potrivit cotidianului Lyoncapitale, care citează activişti din organizaţiile umanitare, Primăria centrală a oraşului Lyon a decis evacuarea grupului de romi pentru a determina expulzarea lor în România.

UPDATE:
Ies în stradă

Până una alta, în weekend, pentru 3 familii care aveau copii foarte mici, s-a reuşit cazarea - până luni - la un hotel. Restul romilor au fost adăpostiţi la un gimnaziu, unde pot sta până pe 28 decembrie. Dar, cum gimnaziul e deschis numai între orele 17 şi 9, familiile sunt nevoite să-şi petreacă întreaga zi pe străzi. N-au unde să gătească, n-au unde să-şi pună în curat copiii ori să prepare laptele pentru cei mici.

"O altă problemă este aceea a bagajelor. Din casa din care au fost evacuaţi nu au reuşit să ia multe lucruri, iar acum trebuie să renunţe şi la acestea, că nu au cum să se plimbe cu sacii în spate prin oraş. Asta înseamnă că mulţi au rămas doar cu ce au pe ei şi, eventual, o sacoşă cu haine de schimb. S-au pierdut acte, medicamente, haine groase...", a mai spus Simona Iacob.

Conform acesteia, romii evacuaţi sunt într-o situaţie critică, drept pentru care Asociaţia CLASSES, care s-a ocupat de şcolarizarea copiilor, a cerut celorlate asociaţii lyoneze, membre ale colectivului ROMEUROPE, să iasă luni în stradă şi să ceară deschiderea unui centru de urgenţă cu program non-stop pentru romii din Bihor evacuaţi.