Ediția  2016 a Campionatelor Balcanice la judo rezervate juniorilor IV, sportivi sub 15 ani, care s-a desfășurat în Macedonia, la Skopje în perioada 24-26 iunie, a adus o medalie de bronz pentru sportivii orădeni.

La competiție au participat aproape 250 de sportivi din cele 9 țări din Balcani. Din delegația României au făcut parte și trei sportivi de la LPS-CSS Liberty Oradea, pregătiți de profesorii Olimpia  Ianc  și  Emil  Morar, sportivi  aflați la prima lor competiție internațională mai importantă.

Cea mai bună evoluție și cel mai bun rezultat l-a obținut David Fodor, care în limitele categoriei 60 kg, a obținut medalia de bronz.

El a reușit să-i învingă la ippon în primele tururi pe turcul Dormus și pe bulgarul Smilenov.  În semifinală, el a pierdut tot la ippon în fața sârbului Rajcic, cel care urma să devină campionul balcanic al categoriei, iar in finala mică, pentru medalia de bronz, David a reușit să treacă din nou de compatriotul său, sportivul Cojocariu de la LPS Roman, cel pe care l-a învins și în finala Campionatului Național din acest an.

„David Fodor este elev al LPS-CSS Bihorul Oradea, absolvent al clasei a VII-a, cu o medie destul de bună, el remarcându-se și anul trecut, când a cucerit două medalii la Campionatele Naționale de U15 și U14, iar în acest an, pe lângă această medalie de bronz de la Balcaniadă, a reușit să obțină titlul de campion național la U15, medalie de bronz la U16 și locul I la prima etapă a Euroligii Regionale la U16”, a declarat antrenorul Emil Morar.

Foarte aproape de un rezultat bun la această Balcaniadă a fost și Bianca Suciu. La categoria +63 kg ea a învins-o prin ippon în primele tururi pe macedoneanca Koleva si pe bosniaca Piralic, pentru ca apoi să piardă semifinala și finala mică în fața unor sportive turce, Dahli, respectiv Aydin, iar astfel s-a clasat în final pe un meritoriu loc V.

„Sub posibilități a evoluat Alex Creț, care în limitele categoriei 73 kg, deși pornea favorit cel puțin la o medalie, s-a împiedicat în primul tur de muntenegreanul Svicevic, în fața căruia a pierdut la o penalizare (deși a avut o acțiune clară de contraatac, pe care arbitrii au refuzat să- o puncteze) și acesta a pierdut următorul meci nerecalificându-l mai departe”, după cum a mai precizat Morar.

În întrecerea pe echipe, Romania s-a situat pe locul II, după Turcia, care a obținut locul I, dar înaintea Serbiei, ocupanta locul al III-lea.