Fosta pepinieră a Oradiei va deveni cartier rezidenţial. Consiliul Local a aprobat marţi Planul Urbanistic Zonal al amplasamentului delimitat de strada Ceyrat şi malul pârâului Peţa.

"Vom face aici o dezoltare urbană ordonată. Fiind vorba de circa 1.000 de apartamente, am prevăzut inclusiv amplasamente pentru o şcoală, o grădiniţă şi alte facilităţi", a declarat primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa deliberativului local.

Potrivit PUZ-ului, municipalitatea va pune la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice un amplasament pentru construirea a trei blocuri ANL cu trei etaje plus mansardă, care vor avea în total nu mai puţin de 180 de apartamente. Cartierul rezidenţial din fosta pepinieră va mai cuprinde 728 de apartamente în blocuri de trei şi patru etaje, o parte din ele având la parter spaţii comerciale. Acestea vor fi construite de investitori privaţi.

"Vom organiza o licitaţie pentru concesionarea amplasamentelor pentru aceste blocuri. Cartierul nu va creşte peste noapte, ci în timp. Vor fi scoase le licitaţie câte două – trei amplasamente", a spus edilul.

Locuinţele s-ar putea ieftini...

Bolojan a spus că municipalitatea va crea doar condiţiile pentru construcţia de locuinţe, fără a se putea implica în stabilirea preţurilor. "Nu vom stabili noi preţurile, dar este limpede că este necesar să existe un fond disponibil de locuinţe pentru ca preţurile să înceapă să scadă", a spus edilul.

Dezvoltatorii imobiliari care vor concesiona amplasamentele de sub blocuri vor putea cumpăra terenul după finalizarea apartamentelor. Lucrările ar putea dura circa doi ani, interval în care municipalitatea va aduce în zonă toate reţelele edilitare, de la apă şi canalizare, până la termoficare şi iluminat public.

Tramvai spre Ocska!

Cartierul nu va fi izolat de oraş. Municipalitatea ia în calcul inclusiv extinderea liniei de tramvai până dincolo de strada Ceyrat. "Planul de mobilitate al oraşului prevede prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului către primul sens giratoriu către ieşirea din oraş, urmând să facă la stânga după traversarea pârâului Peţa şi să avanseze pe malul acestuia prin spatele hypermarketurilor Jumbo şi Auchan până la piaţa Ocska, Universitate şi în continuare la depoul OTL şi retur. Acest lucru va face posibilă legătura cu tramvaiul din Rogerius până la Ocska şi Universitate", a declarat primarul.

Potrivit PUZ-ului, dezvoltarea urbanistică a zonei se va face în două etape. În prima etapă se vor stabili reglementările urbanistice pentru zona rezidenţială, iar în cea de a doua se va studia dezvoltarea reţelei stradale care va deservi această zonă.