Cea de-a X-a ediţie a festivalului gastronomic "D’ale porcului" va avea loc în weekendul 2-3 decembrie în parcarea ERA Park Oradea. Pe lângă întrecerile pentru prepararea celor mai gustoase mâncăruri din carne de porc, va avea loc şi în acest an tradiţionalul târg de produse locale "Fain din Bihor", dar şi un spectacol folcloric, printre invitaţi regăsindu-se şi cântăreţul de muzică populară Aurel Tămaş.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, între orele 8 și 19, și duminică, între 9.30 și 18.30, și presupune o droaie de activități și degustări.

Potrivit organizatorilor, anul acesta se vor întrece în pregătirea mâncărurilor tradiţionale din carne de porc mai multe echipe ale primăriilor din Bihor, Arad, Timiş, Careş-Severin, dar şi din Ungaria.

Bunătăţi ca-n Bihor

În total, din Bihor vor participa 8 echipe - ale localităţilor Biharia, Căbeşti, Diosig, Nojorid, Pomezeu, Roşia, Tulca, Valea lui Mihai -, dar şi una a Uniunii Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România. 

De asemenea va ajunge la Oradea şi o echipă a primăriei Esztár din Ungaria, care deţine deţine un record mondial pentru "Cea mai mare tocană de legume" - 1,8 tone. Ei vor găti pentru vizitatorii festivalului o tocăniţă din carne de porc proaspătă.

O echipă mixtă susţinută de Uniunea Croaţilor din România va reuni membri din localităţile Bocşa şi Caraşova (Caraş-Severin) şi Buziaş (Timiş). 

"Ne dorim să arătăm la tot natu`, adică lumii întregi, ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu reţete şi preparate din "Ţara Banatului", respectând întocmai specificul zonal", este citat Dan Liuţ, coordonatorul echipei intitulate La Maistoru Căsap.

De asemenea, echipa oraşului Nădlac din judeţul Arad va prepara "cârnaţi de Nădlac" cu carne din porci crescuţi în România şi cu "boia de Nădlac".

Pentru bucătarii profesionişti va fi organizat un concurs separat, la startul căruia s-au aliniat până acum echipe ale Complex President Băile Felix, Bers Nova & Crius, Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic "Mihai Viteazul", Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Good Chefs Mix şi Grătarul cu ştaif (Timişoara).

Eforturile echipelor înscrise în cele două secţiuni ale concursului vor fi răsplătite în urma unei jurizări. 

"Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs D’ale porcului este format exclusiv din profesionişti în Gastronomie, oameni pentru care Arta culinară nu are secrete, dar şi importanţi Promotori ai bucătăriei tradiţionale româneşti. Cei mai mulţi revin iarnă de iarnă la Oradea", au mai transmis organizatorii.

Zonă specială pentru gurmanzi

Printre aceştia se numără Şetfan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, Ciprian Niculescu, mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020 sau Mircea Groza, arheolog culinar.

Pofticioşii vor putea degusta din preparate precum toroş, cârnaţi, pălincă sau alte mâncăruri speciale în schimbul unui tichet în valoare de 30 de lei care poate fi achiziţionat de la intrarea în festival.

Pentru cei cu buzunarul mai gros a fost pregătită şi o zonă specială numită de organizatori Masa V.I.P., unde în schimbul sumei de 150 de lei vor fi servite preparate exclusiviste, precum sarmale cu pisat, mămăligă cu brânză şi slănină prăjită, gomboţi cu prune, pălincă de prune sau vin roşu.

"Festivalului-concurs D’ale porcului va avea o zonă specială dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc, şi de băuturi locale! La MASA V.I.P. se vor putea consuma 8 mâncăruri de excepţie, realizate după reţete culese din Bihor, şi 2 din 3 băuturi locale! Clienţii vor fi primiţi într-o zonă special amenajată şi se vor putea bucura inclusiv de momente artistice-surpriză şi de o tombolă", au transmis organizatorii.

În parcarea ERA Park va fi amenajată şi o scenă pe care duminică vor urca dirijorul Liviu Buţiu şi orchestra Rapsodia Bihoreană, dar şi cântăreţul de muzică popuară Aurel Tămaş. 

De asemenea, sâmbătă va avea loc lansarea cărţii "Zămuri – supe, zupe şi năcreli. Reţete ardeleneşti din bătrâni", scrisă de Mircea Groza.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România - Filiala Bihor. 

Programul complet al evenimentului: 

SÂMBĂTĂ – 2 decembrie (BIHOR & invitaţi)

08.00-19.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

09.00-10.00 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ (+ PREMIERE SPECIALĂ "DE 10")

10.30-14.30 BIHOR SPIRITS – CONCURS de pălinci

11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS

13.30-14.30 ZESTRE CULINARĂ - Degustare de cârnaţi de Nădlac - echipa oraşului Nădlac, Arad – Acţiune de diplomaţie culinară propusă de Romana RISTA şi susţinută de COMTIM

14.30-15.00 LANSARE DE CARTE - "Zămuri – supe, zupe şi năcreli. Reţete ardeleneşti din bătrâni", de Mircea GROZA (în prezenţa autorului, editorului şi a unor invitaţi-supriză) 

15.00-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.30-18.00 BIHORUL PETRECE

18.00-18.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ – 3 decembrie (PROFESIONIŞTI)

09.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

09.00-10.00 Degustare distilate - CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare produse locale şi produse speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară - PREZENTARE

15.30-18.00 RECITAL: Liviu Buţiu şi orchestra; Aurel TĂMAŞ

18.00-18.30 Festivitate de premiere 

(Atenţie! Programul poate suferi modificări, independente de voinţa organizatorilor)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!