Judecătoria Oradea a emis, joi, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele unui tânăr de 24 ani din Lugoj, anchetat de poliţiştii orădeni pentru înşelăciune.

Iacob Ocsi (foto) e acuzat că, în acest an, a înşelat 38 de orădeni, persoane în etate, cărora le-a cerut bani sub pretextul decesului sau problemelor medicale ale unei rude comune. Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că bărbatul aborda persoanele fie pe stradă, fie acasă, pretinzând că ar fi o rudă îndepărtată a acestora, respectiv un nepot pe care nu l-au mai văzut de o lungă perioadă de timp.

"Le cerea bani pentru a înmormânta o rudă comună sau pentru a rezolva urgent unele probleme medicale pe care le-ar avea ruda respectivă", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Potrivit ofiţerului, individul a fost prins miercuri, chiar cu ajutorul uneia dintre victimele sale, pe care a căutat-o acasă ca să-i ceară 100 lei. "Imediat după plecarea tânărului, persoana în cauză, un orădean de 79 de ani, a sunat un poliţist de proximitate, i-a spus despre ce e vorba, semnalmentele băiatului. În acest fel, am reuşit să îl prindem în câteva ore", a spus Liviu Popa.

Escrocul, Iacob Ocsi, 24 de ani, este din Lugoj, judeţul Timiş, însă locuieşte în Carei, de unde venea cu microbuzul la Oradea, de câte ori avea nevoie de bani. "Venea la Oradea, dădea tunul, după care se întorcea la Carei. Faptul că nu era din zonă ne-a îngreunat ancheta. Victimele pe care le-am audiat nu au reuşit să ne dea semnalmente corecte. Unii nu-şi aduceau aminte decât că era un tânăr care s-a dat drept o rudă. Culmea e că au fost două situaţii în care a fost invitat la masă, în familie, iar el s-a dus. Am avut mai mulţi suspecţi din Oradea, după descriere, dar nu s-a confirmat", a mai arătat şeful Poliţiei Bihor.

Până în prezent, poliţiştii orădeni au avut 38 de sesizări, victimele fiind înşelate cu sume între 50 şi până la 4000 lei. "Era abil, mieros şi profita de bunătatea persoanelor pe care lei aborda", a mai explicat şeful Poliţiei Bihor, recomandând persoanelor de vârsta a treia, şi nu numai, să fie atente cu cine intră în vorbă ori pe cine lasă în casă.

"Să nu permită accesul în locuinţă persoanelor care pretind că reprezintă diferite firme de prestări servicii, decât după o atentă verificare a actelor de identitate şi a legitimaţiei de serviciu, să nu primească gaj în schimbul unor sume de bani, să nu cumpere verighete, inele sau alte obiecte în legătură cu care persoane "binevoitoare" pretind că sunt din aur. Iar dacă li se oferă aşa ceva, să sune imediat la 112", a explicat chestorul Popa.