O explozie puternică i-a scuturat, marţi după-amiază, pe locuitorii din cartierul Nufărul. După ce, în decembrie anul trecut, proprietarul fostei Electrocentrale II a "bombardat" coşul de fum de 160 de metri, marţi a fost demolată, tot printr-o procedură asemănătoare, o hală de 78 metri. Deși a durat doar câteva secunde, explozia s-a resimţit atât în cartierul Nufărul, cât şi în Sînmartin.

Pregătirile pentru demolarea clădirii au început în luna aprilie, când proprietarii clădirii au şi notificat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana despre modalitatea de realizare: împuşcare cu materiale explozive.

Operaţiunea a fost programată pentru marţi după amiază, la ora 17 şi a fost executată de o societate din Hunedoara, autorizată pentru operaţiuni cu materiale explozive.

"Societatea a notificat Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Bihor cu privire la respectiva operaţiune", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

Potrivit acesteia, la faţa locului a fost prezent un echipaj al Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, care a supravegheat buna desfăşurare a traficului. "Clădirea care a fost demolată nu se află în apropierea şoselei, însă pentru a evita un posibil incident, circulaţia a fost oprită în momentul detonării controlate", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

După cum BIHOREANUL a mai scris, CET II a fost cumpărat la licitaţie în 2015 de societăţile Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, în urma lichidării SC Termoelectrica SA Bucureşti.

În ianuarie 2016, între noii proprietari şi Primăria Municipiului Oradea a fost încheiat un protocol care prevede demolarea / demontarea / dezafectarea construcţiilor şi instalaţiilor aferente activului CET II, valorificarea terenului disponibil, precum şi închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi zgură până la sfârşitul anului 2018. Protocolul prevede şi colaborarea noilor proprietari cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea pentru înfiinţarea unui parc industrial.

Demolările au început pe 28 decembrie, anul trecut, când proprietarii CET-ului II au demolat uriaşul coş de fum  de la vechea centrală, cu o înălţime de 160 metri.

Citeşte despre cum a "explodat" coşul de fum al Electrocentralei, vezi imagini spectaculoase, dar şi înregistrarea video a imploziei în articolul: Cădere spectaculoasă: Coşul de fum de la CET II a fost demolat 

Află de AICI cum a fost la demolările de miercuri!

Vezi mai jos cum a fost la demolările din ianuarie!