De săptămâna aceasta, Muzeul Oraşului Oradea găzduieşte o expoziţie intitulată "Locuri ale memoriei: Lagărul din Cetatea Oradea". Această aduce în prim-plan istoria şi tragismul Lagărului de Internare nr. 1 care a funcţionat în oraş, prezentând publicului unul dintre cele mai cutremurătoare poveşti ale oraşului.

Potrivit unui comunicat transmis de muzeu, obiectul central al expoziţiei este o scrisoare descoperită în zidăria corpului G din Cetatea Oradea, aparţinând unui etnic german pe nume Andreas Dittrich. Această scrisoare, protejată de o bucată de ziar maghiar din august 1947, a fost recent restaurată de specialista Oana Pitic-Băruţa de la Muzeul Ţării Crişurilor şi a fost inclusă în "Registrul pentru evidenţa analitică a bunurilor culturale - Secţia Muzeul Oraşului Oradea".

Expoziţia oferă informaţii despre Lagărului de Internare nr. 1 care a funcţionat în Cetatea Oradea. Acolo au fost închişi nu doar etnici saşi şi şvabi, ci şi soldaţi din Wehrmacht şi SS, alături de cei suspectaţi de legături cu diverse mişcări sau acuzaţi de contrabandă şi încercări ilegale de trecere a frontierei.

Vizitatorii vor putea vedea şi documentarul "Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea şi Penitenciarul Oradea", care are o durată de 20 de minute, a fost realizat de muzeografa dr. Cristina Liana Puşcaş şi având-o în rolul principal pe actriţa Anda Tămăşanu.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Oraşului Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41, de marţi până duminică, în intervalul orar 9-17.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!