Consiliul Local Oradea a probat joi, în ședință extraordinară organizată online, exproprierea a 1.150 metri pătrați de teren din cartierul Nufărul. Amplasamentul, deținut de o familie de orădeni, este inclus în suprafața de 6.000 metri pătrați ocupată de Parcul Onisifor Ghibu de lângă colegiul cu același nume.
O expropriere nefinalizată...
Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL și PSD, în timp ce grupul UDMR a votat împotrivă.
„Pe acel amplasament, în anul 1974, Statul Român a făcut o expropriere pentru construirea blocurilor din zonă și amenajarea de alei. Suprafața de 2.000 metri pătrați figura pe două numere topo. Parcela de pe un număr topo a fost înscrisă pe Statul Român, iar o parcelă de 1.152 mp, care a fost expropriată și ea, nu a mai fost notată în coala funciară, pentru că funcționarii nu și-au dus munca la bun sfârșit”, a explicat pentru BIHOREANUL, primarul Florin Birta.
Ulterior, parcela a trecut prin mâinile mai multor proprietari, întâi ca moștenire, apoi în baza unui contract prin care deținătorul s-a dat în grija unei persoane, iar apoi prin vânzare.
Primăria a contestat documentele în instanță, a pierdut toate procesele, fapt pentru care a apelat la măsura exproprierii. „Nu am avut de ales. Terenul este cuprins de ani de zile în amplasamentul parcului Onisifor Ghibu”, a spus primarul Birta.
... duce la o nouă expropriere
Pentru că potrivit noului Plan Urbanistic General amplasamentul figurează ca destinat zonelor verzi, cu interdicție de construire a unor imobile, evaluatorii Primăriei au stabilit o valoare de expropriere de 285.000 lei, echivalentul a circa 57.590 euro, adică aproximativ 50 euro pe metru pătrat.
„Primăria va vira în contul proprietarului expropriat suma stabilită de evaluator, după care vom trece la reabilitarea parcului. În cazul în care proprietarul consideră că terenul valorează mai mult, se poate adresa instanțelor de judecată”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.
Parcul Ghibu intră în reabilitare
Potrivit Studiului de Fezabilitate privind lucrările de reabilitare a parcului Onisifor Ghibu aprobat joi de Consiliul Local Oradea, investiția se ridică la 1,79 milioane lei cu TVA inclus.
Aceasta ar putea fi scoasă la licitație cu termen de execuție de o lună pentru proiectare și alte trei luni pentru execuția efectivă.
Conform SF-ului, parcul delimitat de Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și aleile Onisifor Ghibu, respectiv Peneș Curcanul are aleile deteriorate, borduri lipsă, porțiuni de asfalt peticite succesiv, spațiul verde plin de buruieni, dar și un deficit de iluminat public și coșuri de gunoi.
„Prin acest proiect se propune strict amenajarea scuarului existent prin revitalizarea zonelor existente”, se menționează în raportul de specialitate întocmit de angajații Primăriei.
Concret, municipalitatea va trece la reabilitarea aleilor, a spațiului verde, a meselor de tenis din beton precum și aparatelor de joacă din parc.