Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, agentul principal Ioana Lascău, a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale împotriva unui cetăţean ungur de 45 ani, acuzat de evaziune fiscală.

Gyore Istvan este acuzat că, în perioada iunie - iulie 2010, ca administrator al firmei orădene Zen Impex, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii livrări intracomunitare fictive de zahăr şi ulei în valoare de 4.842.974 lei.

"Livrările erau efectuate către o altă firmă din Ungaria, în scopul de a sustrage societatea comercială de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Potrivit subofiţerului, mărfurile au fost achiziţionate de la diferiţi furnizori din Ungaria şi au fost ulterior comercializate fără forme legale către diferiţi beneficiari interni sau externi.

"Prejudiciul total cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 1.162.312 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit", a mai spus agentul principal Ioana Lascău.

Gyore Istvan se sustrage urmăririi penale şi este anchetat de poliţişti în stare de libertate.