Un orădean în vârstă de 47 ani este urmărit penal pentru evaziune fiscală, iar poliţişti au propus trimiterea lui în judecată, după ce s-a descoperit că, timp de 4 ani, a înregistrat în contabilitatea firmei sale de construcţii facturi în valoare de aproximativ 2.400.000 provenind de la societăţi cu comportament fantomă, pentru a fenta plata taxelor şi impozitelor.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, în urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-a stabilit că frauda a fost comisă în perioada 2009 - 2013, când, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale orădene, bărbatul ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale firmei servicii de achiziţie (facturi) fictive, fără justificare economică sau comercială. 

"Documentele nu reflectau operaţiuni comerciale reale, nefiind realizată în fapt achiziţia sau prestarea serviciilor menţionate, din domeniul construcţiilor", se precizează în informare. 

Facturile, în valoare de aproximativ 2.400.000 de lei, au fost emise de două firme tot din Oradea, cu comportament de tip "fantomă", în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. 

Prejudiciul total cauzat astfel bugetului general consolidat al statului este de 767.292 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, şi a fost recuperat prin instituirea de măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale bărbatului de 47 de ani şi ale societăţii comerciale administrate de acesta.

Ancheta în caz este finalizată, iar poliţiştii au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a orădeanului.