O nouă investiţie în valoare de 6,6 milioane euro, din care 4,6 milioane euro din fonduri europene, se realizează în Oradea. 

Firma Atnom va amenaja în Parcul Industrial II un Centru de cercetare-dezvoltare şi producţie de acumulatori din litiu.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, contractul privind investiţia a fost semnat în august 2019, iar proiectul european în valoare de 4,6 milioane euro a fost aprobat la sfârşitul anului trecut.

"Conform proiectului aprobat, societatea va produce acumulatori din litiu pentru următoarele aplicaţii: acumulatori pentru autoturisme cu propulsie electrică şi hibridă cu răcire pe bază de lichid sau gaz refrigerant; acumulatori ultrauşori şi ignifugi pentru avioane cu propulsie hibridă (se vor dezvolta in parteneriat cu INCAS ‐ Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale "Elie Carafoli" din Bucureşti) şi acumulatori pentru aplicaţii industriale (telekom, UPS, energie regenerabilă)", se menţionează într-un comunicat al ADLO.

Potrivit comunicatului, investiţia va genera 40 de locuri de muncă.

Înființată în 2015, firma Atnom este deținută de orădeanul Octavian Mircea Crișan cu studii și experiență profesională în Marea Britanie și Danemarca.

Firma este specializată în soluții avansate de stocare a energiei îndeosebi pentru domeniul industriei aeronautice care necesită baterii puternice, ușoare și fără risc de aprindere.

Orădeanul mai deține o companie specializată în producerea de energie curată cu ajutorul panourilor fotovoltaice.