Deputatul UDMR Szabó Ödön va depune săptămâna viitoare în Parlament un proiect de lege care ar unifica reglementările actuale privitoare a tichetele valorice acordate de angajatori - tichete de masă, tichete cadou, tichete de creşă, vouchere de vacanţă - şi, totodată, ar introduce două categorii noi de bonuri: pentru sport şi pentru cultură.

Potrivit proiectului, tichetele ar putea fi acordate de angajatori, instituţii publice centrale şi locale, inclusiv cele finanţate integral din venituri proprii, de regii autonome, societăţi şi companiile naţionale, societăţile comerciale, instituţiile financiare şi instituţiile de credit, organizaţii corporatiste, societăţile agricole, organizaţiile nonprofit sau persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă. 

Contravaloarea tuturor tichetelor valorice ar fi cheltuială deductibilă, valoarea bonurilor putând fi modificate, anual, prin legea bugetului de stat, în funcţie de evoluţia preţurilor la serviciile şi bunurile care pot fi achitate cu acestea. 

O propunere nouă a deputatului sunt tichetele pentru sport, care s-ar putea acorda lunar, ar avea o valoare de maxim 300 lei, şi s-ar putea cheltui exclusiv pe „bunuri şi servicii destinate desfăşurării de activităţi sportive”. Ar fi vorba de echipamente sportive, abonamente la baze sportive sau centre de fitness, dar şi de plata unor servicii de recuperare, „pentru fracţiunea care nu este suportată din Fondul asigurărilor sociale de sănătate”.

A doua categorie nouă ar reprezenta-o tichetele culturale, care s-ar acorda lunar sau ocazional, ar fi tot până la 300 lei şi ar acoperi abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, târguri şi expoziţii permanente sau itinerare, parcuri tematice, inclusiv destinate copiilor. De asemenea, cu aceste tichete s-ar putea achita contravaloarea unor cărţi, manuale şcolare, albume muzicale sau filme în orice firmat.

„Marile corporaţii acordă deja astfel de stimulente, însă ar fi normal ca toţi angajatorii să facă acest lucru, să aibă grijă de sănătatea personalului, ca oamenii să aibă o stare fizică bună, să lipsească cât mai puţin de la serviciu, dar şi să aibă abonamente la teatru, spectacole, filarmonică. Aşa este corect”, a declarat Szabó Ödön.