Societatea Euro Business Parc se va transforma în agenţie de dezvoltare locală şi va primi competenţe sporite în scopul dezvoltării economice a oraşului.

"Societatea care administrează parcurile industriale, Euro Business, şi-a atins nivelul de maturitate în forma în care a funcţionat până acum şi nu se mai poate dezvolta. Din acest motiv vom trece la un nivel superior, prin transformarea ei în agenţie de dezvoltare", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsura ar putea fi adoptată încă din luna septembrie şi are ca scop lărgirea competenţelor societăţii pentru a putea sprijini dezvoltarea oraşului.

Potrivit edilului, agenţia va avea ca obiectiv, printre altele, atragerea de investiţii, susţinerea investitorilor şi afacerilor locale, respectiv promovarea municipiului ca mediu favorabil investiţiilor. În plus, aceasta va funcţiona ca intermediar local pe piaţa municii şi va asigura legătura dintre forţa de muncă şi angajatori.

Transformarea în agenţie de dezvoltare nu înseamnă însă desfiinţarea Euro Business Parc. "Euro Business rămâne societate pe acţiuni, va gestiona în continuare parcurile industriale ale oraşului, atât doar că va primi şi alte atribuţii", a spus Delia Ungur, managerul Euro Business Parc.

O strategie pentru dezvoltare...

În cadrul conferinţei de presă de vineri, Bolojan a mai dat publicităţii şi proiectul unei strategii pentru susţinerea dezvoltării economice a municipiului în vederea creşterii bunăstării orădenilor.

"În momentul de faţă noi recuperăm întârzieri. Nivelul de salarizare din Oradea este sub cel practicat în oraşele care sunt poli de creştere din România", a spus Bolojan.

Pentru a reduce acest decalaj, municipalitatea va încuraja în continuare amenajarea de parcuri industriale şi diversificarea ofertei acestora, susţinerea formării profesionale prin fuzionarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna într-o unitate de învăţământ profesional, care, cu consultarea cu agenţii economici, să pregătească forţă de muncă pentru firmele locale, atragerea de investitori prin promovarea oportunităţilor oraşului şi sprijinirea celor existenţi.

"Comitetul pentru Oradea"

În plus, municipalitatea îşi doreşte amenajarea unui terminal intermodal de transport pe o suprafaţă de 17,8 hectare din zona gării Episcopia Bihor, care să asigure traficul mărfurilor produse de cei peste 800 de exportatori orădeni, revigorarea economică a fostelor zone industriale prin acordarea de noi funcţiuni parcelelor până de curând abandonate şi valorificarea vechiului centru istoric oraşului prin organizarea de evenimente.

De asemenea, edilul ia în calcul înfiinţarea unui grup de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi universităţilor orădene. "Comitetul pentru Oradea" va avea ca scop identificarea şi soluţionarea problemelor municipiului, de la politici publice şi planificare urbană la strategie de dezvoltare, conectivitate, coeziune socială şi promovarea oraşului.

"Dacă sunt companii competitive la nivel global, înseamnă că pot da nişte sfaturi utile conducerii administraţiei locale în deciziile importante", a argumentat primarul Bolojan.