Între 80 şi 100 de persoane s-au strâns miercuri seară, la sediul Poliţiei Municipiului Oradea, din Calea Aradului, pentru a reclama faptul că au fost înşelaţi de o firmă care le promitea locuri de muncă sezoniere în Germania, la tăiat şi ambalat brazi de Crăciun.
Oamenii au spus că au aflat unul de la altul de oportunitatea locurilor de muncă în străinătate, listele cu solicitanţii fiind întocmite de doi tineri orădeni, un băiat şi o fată, care susţineau că sunt reprezentanţii unei firme de plasare a forţei de muncă în Germania. Cei doi le spuneau oamenilor să semneze un aşa zis contract de intermediere şi le cereau între 120 şi 170 de lei sub pretextul unor cheltuieli de transport şi întocmire dosar de angajare.
Miercuri seară, în jurul orei 18, orădenii au fost chemaţi într-o parcare din cartierul Nufărul, de unde urmau să plece cu microbuze trimise din Germania pentru ei.
Cum maşinile nu mai soseau, cei doi tineri care i-au racolat pe orădeni, prezenţi şi ei acolo, au sunat de mai multe ori la sediul firmei din Germania, spunând că persoana de contact nu le mai răspunde la telefoane.
Spiritele s-au încins când, dându-şi seama că au fost înşelaţi, unii au început să se certe şi să-i ameninţe pe intermediari, astfel că la scurt timp a ajuns Poliţia.
"Am fost sesizaţi prin Sistemul Naţional pentru Apeluri de Urgenţă 112 că în zona străzii Morii din Oradea există o stare tensionată, unde mai multe persoane sunt foarte agitate. Ne-am deplasat acolo, la faţa locului am stabilit că ar fi vorba de o falsă recrutare de resursă umană pentru muncă în Germania. Am venit la Poliţia Municipiului împreună cu toate persoanele şi, până în prezent, am stabilit că aceşti oameni au fost contactaţi prin telefon sau mail cu privire la oferta de locuri de muncă pentru tăiat pomi în Germania, pentru un salariu de 1.400 de euro", a declarat jurnaliştilor şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.
Din informațiile de până acum reiese că au fost păgubite aproximativ 60 de persoane. "Din primele verificări nu am putut să stabilim foarte clar unde urmau să plece în Germania", a mai spus Popa.
Păgubiţii au fost audiaţi în grupuri de câte 10, ancheta fiind preluată de Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Este cel de-al doilea caz de genul acesta, după ce în vara anului trecut sute de oameni au fost ţepuiţi de doi tineri care, de asemenea, le promiseseră locuri de muncă bine plătite în străinătate.
Citeşte pe această temă şi articolele:
"Ţeapa Dominan & Vereş: Tot ce au urmărit, din start, a fost să "fure" banii victimelor"