Ministrul bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila, a inspectat vineri pentru a treia oară de când deține această funcție șantierul Sălii Polivalente, a cărei construire a început în noiembrie 2019, de către firma bucureșteană Erbașu, la comanda Companiei Naționale de Investiții.

Împreună cu primarul Oradiei, Florin Birta, Cseke a spus că investiția va fi finalizată la sfârșitul lunii august.

Vin românesc pentru primar

La fel ca la precedentele vizite, Cseke a fost însoțit de primarul Oradiei, Florin Birta, căruia i-a oferit o sticlă de vin cu ocazia zilei de naștere a acestuia. „Este un vin rosé, românesc”, a explicat ministrul, satisfăcând curiozitatea jurnaliștilor, după ce i-a înmânat edilului sticla, ținută până atunci de șeful său de cabinet, consilierul local UDMR Szabó József.

După ce s-au plimbat, ghidați de reprezentanții firmei de construcții, pe una dintre lateralele edificiului, cei doi au făcut câteva declarații optimiste cu privire la progresia lucrărilor, cel mai generos fiind ministrul, care a constatat că de fiecare dată când ajunge pe șantier remarcă lucrările făcute după cea precedentă.

„Azi suntem, practic, la 96% din gradul inițial de execuție”, a spus Cseke, amintind că, la solicitarea Primăriei Oradea, Ministerul a aprobat lucrări suplimentare pentru dotarea cu o instalație de sonorizare mai performată decât cea prevăzută în proiectul inițial, ceea ce a ridicat și contravaloarea contractului cu 2,5 milioane lei, dar va permite desfășurarea în mai bune condiții a spectacolelor.

Mai târziu

„Termenul pe care l-am anunțat la vizita trecută era sfârșitul lunii iulie, cu aceste dotări suplimentare vor mai fi probabil câteva săptămâni (în plus – n.r.). Din punctul meu de vedere, va fi funcțională la sfârșitul lunii august”, a spus ministrul despre data la care Sala Polivalentă va fi dată în folosință.

Amintim că aceasta va avea o capacitate de 7.000 locuri la spectacole, 5.500 locuri la competițiile de handbal și 5.200 locuri la cele de baschet și volei, și costă 112 milioane lei (circa 23 milioane euro), fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții, la care se adaugă o cofinanțare de aproximativ 5,2 milioane euro din partea Primăriei Oradea, care suportă, de asemenea, cheltuielile pentru sistemul de încălzire cu apă geotermală și cele pentru amenajările interioare.

„Va fi o sală polivalentă de care vom fi mândri cu toții și cred că între Ministerul Dezvoltării și Primăria Oradea a fost o colaborare model”, a spus Cseke, confirmat de Birta. La rându-i, primarul a anunțat că în aproximativ două săptămâni vor fi începute și lucrările pentru amenajările exterioare (parcări și spații verzi) și cele pentru „dotări edilitare”, adică racordarea la sistemul de apă și canalizare.

O zi prin județ

Ministrul Cseke Attila a vizitat șantierul Sălii Polivalente la finalul unei zile în care a mai fost în alte trei localități din Bihor.

La Ștei, după cum a afirmat Cseke, a discutat cu primarul Iulian Balaj despre „un proiect ambițios care va avea efecte pozitive”, și anume amenajarea într-o „clădire părăginită” acum a unui centru de balneologie ce va funcționa în cadrul Spitalului Orășenesc Ștei, proiectul Primăriei Ștei fiind în valoare de 28 milioane lei. „Documentația a intrat la Minister, trebuie rezolvate mici lucruri la partea tehnică”, a spus ministrul, declarându-și optimismul că proiectul va fi realizat și că la Ștei, la fel cum a spus că se întâmplă și la Marghita, unde vor merge să se trateze inclusiv persoane din alte județe.

Pe de altă parte, Cseke a fost și la Beiuș, unde „am înmânat (n.r. – Primăriei) contractul pentru execuția lucrărilor de tip bază sportivă”, adică modernizarea actualului stadion municipal, care „va fi reconstruit”, urmând să aibă teren de fotbal nou, omologat UEFA, o tribună cu 500 locuri, vestiare, instalație de iluminat nocturn și parcare.

De asemenea, ministrul și-a vizitat și orașul natal, Marghita, unde a fost finalizată o investiție începută cu trei ani în urmă în cadrul Programului Operațional Regional, soldată cu renovarea ambulatoriului Spitalului Municipal, dotat în premieră cu un computer tomograf.