Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vizitat sâmbătă șantierul Sălii Polivalente din Oradea, a cărei construire a început în 2019 și a cărei finalizare este prevăzută pentru luna viitoare, după ce municipalitatea va realiza racordurile la sistemele de apă, canalizare, termoficare și electricitate.

Cseke s-a folosit de prilej pentru a anunța intrarea „în analiză" a documentației pentru noul stadion al Oradiei, dar și un nou bazin de înot, pentru elevi, în ștrandul din Ioșia, precum o sală de sport în comuna Tăuteu.

În octombrie

Începută la ora 8.30 în prezența reprezentanților Primăriei Oradea, Companiei Naționale de Investiții și constructorilor de la Erbașu, noua vizită a ministrului la Polivalentă s-a finalizat cu constatarea că aproape întregul contract dintre CNI și firma constructoare a fost executat, cu excepția unor finisaje și a montării echipamentelor și unor dotări care pot fi amplasate doar după racordarea la rețelele de utilități.

„Tot ce depinde de noi s-a finalizat, suntem spre finalul lucrării, după ce vom avea utilitățile de apă, energie electrică și termică tot ce a mai rămas de finalizat va fi finalizat. Toate dotările, toate echipamentele sunt achiziționate, ele pot fi montate – că vorbim de suprafața de joc, că vorbim de tabela de marcaj – în momentul în care pot fi făcute probele, pentru care evident ne trebuie apă, curent și energie termică”, a spus ministrul.

Așa cum s-a convenit la precedenta vizită, făcută în august cu primarul Oradiei, Florin Birta, municipalitatea trebuie să asigure realizarea racordurilor în cursul lunii octombrie.

Sala Polivalentă, cu o capacitate de 7.000 locuri la spectacole, 5.500 la competițiile de handbal și 5.200 la cele de volei și baschet, este o investiție de 112 milioane lei (aproximativ 23 milioane euro), fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin CNI, la care se adaugă o cofinanțare de 5,2 milioane euro din partea Primăriei Oradea, care acoperă cheltuielile pentru încălzire (inclusiv cu apă geotermală) și pentru amenajările exterioare (inclusiv o parcare cu centrală fotovoltaică, pe copertinele acesteia urmând să fie montate panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 0,85 megawați).

Stadion, bazin, sală de sport

„Terminăm o investiție importantă, începem o nouă investiție importantă pentru Oradea și bihoreni, noul stadion”, a spus ministrul Cseke Attila, precizând că pentru acest obiectv „avem documentația depusă de Primăria Oradea și vom începe analiza documentației”, în comisia tehnico-economică a Ministerului și a CNI.

Pe de altă parte, Cseke a anunțat două noi obiective și a semnat contractele pentru proiectarea și construirea acestora, împreună cu reprezentanta CNI, cu cel al firmei Da Vinci Construct, care le va construi, cu viceprimarul Oradiei, Arina Moș, și respectiv cu primarul comunei Tăuteu, Vincze Nandor.

„Un contract este pentru un nou bazin didactic de înot în Oradea, pe strada Cazaban, în incinta ștrandului Ioșia, în primul rând pentru copii și elevi, dar va putea fi folosit și de alte persoane”, a spus ministrul, precizând că valoarea investiției este de 10,2 milioane lei, iar termenul de finalizare un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Celălalt contract prevede construirea unei săli de sport cu 180 locuri în tribune în Tăuteu, la prețul de 11 milioane lei, cu termen de finalizare tot de un an.