Hannah Avram, o tânără născută în Oradea și mutată în Israel împreună cu părinții în urmă cu 10 ani, luptă în războiul cu gruparea teroristă Hamas.

Fata de 20 de ani era încorporată în armată la momentul izbucnirii conflictului, iar acum se află la sud de Fâșia Gaza, după cum a mărturisit tatăl ei, Alin Avram, într-o transmisiune live pe YouTube pe care a făcut-o din fața Primăriei din Tel Aviv, la invitația unei alte orădence care locuiește în Israel.

„Asigură spatele”

Alina Tomer a deținut o agenție de turism în Oradea și a fost unul dintre primii ghizi calificați ai urbei. De câțiva ani, ea locuiește alături de soțul ei în Israel, iar profesional activează tot în domeniul turistic, organizând pelerinaje în această țară.

De când a izbucnit războiul cu Hamas, declanșat de atacul odios al teroriștilor din 7 octombrie, Alina postează pe conturile ei de pe rețelele sociale informații din Tel Aviv, și nu numai, iar mai nou a început să publice interviuri cu români din Israel. Marți seară, orădeanca l-a avut ca interlocutor pe Alin Avram, fost jurnalist bihorean și fost șef de cabinet al ex-deputatului PSD Ioan Sorin Roman.

Alin Avram, soția lui evreică și cele două fiice ale lor au emigrat din România în urmă cu 10 ani. Pe 7 octombrie, când membrii Hamas au făcut un măcel în Israel, omorând peste 1.300 de oameni și răpind peste 200, fiica lor cea mare, Hannah (20 de ani), care era cu o prietenă la Marea Galileei, i-a sunat și i-a anunțat că ea trebuie să meargă în misiune.

În Israel, serviciul militar este obligatoriu pentru toți tinerii care au împlinit 18 ani, pentru bărbați timp de 32 de luni, iar pentru femei timp de doi ani. Hannah Georgiana Avram era în permisie în momentul izbucnirii războiului, după ce a făcut deja 1 an și 8 luni de armată, iar de-atunci nu a mai ajuns acasă la părinții ei.


Hannah Avram alături de tatăl ei, Alin Avram (sursa foto: Facebook)

Tatăl ei a mărturisit că tânăra este în prezent la sud de Fâșia Gaza. „Este la granița cu Egipt, nu este implicată direct în lupte, dar asigură spatele”, a spus Alin Avram, precizând că teroriștii fac trafic de arme în zona frontierei cu Egipt, motiv pentru care prezența soldaților israelieni este necesară.

„Nu a fost acasă de când a început războiul. A spus că s-ar putea să vină peste 3 săptămâni, în cazul în care lucrurile nu se complică”, a mai spus orădeanul, mândru de fiica lui.

„Folosesc civilii ca scuturi umane”

Zilele trecute, pentru televiziunile naționale din România, Hannah a declarat și ea că este mândră că face parte din armata israeliană.

„Cât privește frica, e un sentiment firesc, doar că atât timp cât sunt militar astfel de sentimente nu ne permitem să avem. Înainte de această nenorocire consideram că este o mare diferență între militarul bărbat și militarul femeie. Acum nu mai sunt de aceeași părere. Și o femeie poate lupta cu eficiență și sunt mândră că fac parte din această armată”, a spus tânăra, într-un interviu pentru KanalD.

Ea a mai declarat că militanții Hamas nu vor pacea. „Să nu mă înțelegeți greșit, dar lumea nu prea știe ce înseamnă Hamas și se creează impresia că ei sunt reprezentanții unui popor. Nu este așa, Hamas sunt teroriști, iar crima este modul lor de viață. Comunitatea internațională ar trebui să vadă crimele Hamas din Gaza, pentru că ei acolo folosesc civilii ca scuturi umane. E greu să spun eu ce ar trebui să primească (n.r. în schimbul ostaticilor), probabil dacă ați întreba un părinte al cărui copil a fost răpit, el ar da totul, chiar viața lui. Ca militar, eu mă gândesc că trebuie să îi eliberăm, dar cum? Nu știu încă, însă sunt convinsă că sunt ofițeri care au făcut cel mai bun plan posibil”, a mai spus Hannah Georgiana Avram.

Soluția militară este cea pe care și tatăl ei o așteaptă. În interviul publicat marți seară pe YouTube, orădeanul a fost întrebat ce rezolvare vede pentru conflict și răspunsul lui a vizat armata.

„Soluțiile sunt propuse de militari, și asta mă liniștește. Nu vreau să intru pe teritoriul politic, problemele politice le vom rezolva noi aici în Israel după ce se liniștește totul și când vor fi din nou alegeri. Dar cred că militarii vor găsi cea mai bună soluție. (...) Eu sper din tot sufletul că mai există genii militare care să vină cu o soluție pe care eu să n-o pot imagina în momentul de față, dar să scurteze acest conflict”, a declarat bărbatul.

De asemenea, amândoi orădenii au vorbit despre nevoia ca toți cei peste 200 de ostatici din Israel să fie salvați din mâinile teroriștilor Hamas.

„În Gaza nu există rațiune”

Cei care au urmărit discuția transmisă în direct le-au adresat Alinei Tomer și lui Alin Avram multe întrebări despre conflict, încercând să înțeleagă, de pildă, cu ce bani au construit teroriștii Hamas tunelurile prin care au reușit acum să pătrundă în Israel, cum au reușit să treacă granița spre kibbutz-urile unde au masacrat atât de mulți oameni și, până la urmă, cum se va stinge conflictul între evrei și palestinieni. Răspunsurile sunt greu de dibuit chiar și de oamenii care locuiesc acolo.


Alina Tomer și Alin Avram, doi orădeni care locuiesc în Israel, au comentat conflictul cu teroriștii Hamas

Clar este că cei doi orădeni sunt convinși că Israelul are dreptate în a tăia alimentarea cu energie electrică sau apă în Fâșia Gaza, un aspect intens dezbătut în spațiul internațional în ultimele zile. „Este dreptul nostru de a ne apăra. Ăia au venit, au omorât 1.400 de oameni, au răpit 250, și sunt unii care spun de ce ripostăm. Ce era să facem? (...) În Gaza nu există rațiune”, a declarat Alin Avram.

De asemenea, bărbatul a spus că lucrurile sunt greu de înțeles pentru cei care nu locuiesc acolo. „Europa nu știe ce înseamnă Orientul Mijlociu și nici ce înseamnă musulmanii”, a mai spus el.

El a vorbit și despre cei 6.000 de palestinieni aflați în închisorile din Israel, ca un argument că evreii i-au tratat civilizat pe teroriști, spre deosebire de răspunsurile violente ale acestora.

În același interviu, Alin Avram a precizat și că familia sa își dorește să revină în România, având o casă în șantier în Cefa, județul Bihor.

Totodată, orădeanul a spus că viața în străinătate l-a făcut un patriot mai mare. „Aici am învățat să iubesc România mai mult decât am învățat în România. Aici sărbătorim 1 Decembrie de fiecare dată cu drapel și fetele se îmbracă în ii, cum n-am făcut-o niciodată în România”, a mai spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!