O orădeancă se numără printre cineaştii invitaţi, în această săptămână, să se alăture membrilor cu drept de vot în cadrul Academiei Americane de Film, pe numele ei complet Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

De Oscar...

Este vorba despre Monica Lăzurean-Gorgan, realizatoare de documentare premiate în ţară şi în străinătate. Unul dintre ele, "Doar o răsuflare", despre o familie de baptişti care aveau grijă de fetiţa lor imobilizată în scaun cu rotile, sperând totodată că Dumnezeu o va vindeca, a fost proiectat la una dintre ediţiile festivalului în aer liber Oradea Summer Film.

Monica Lăzurean-Gorgan, alături de alte două cineaste românce, a fost invitată marţi oficial să se alăture membrilor Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ea îşi va putea exprima votul în calitate de membru la categoria "Documentar" a Premiilor Oscar.

"N-am ştiut până când s-a anunţat oficial. A fost chiar o surpriză. Voi accepta cu siguranţă. Este un lucru foarte special. Nouă, europenilor, nu ni se întâmplă aşa ceva foarte des", a declarat pentru BIHOREANUL Monica Lăzurean-Gorgan.

Academia de film americană (AMPAS), acuzată constant că este o instituţie prea masculină şi prea albă, a publicat marţi lista cu cei 819 noi membri invitaţi să i se alăture în acest an, compusă din 45% femei şi 36% reprezentanţi ai minorităţilor etnice.

Pe această listă, pe lângă Monica Lăzurean-Gorgan, se mai regăsesc două românce: Bianca Oana (invitată la categoria "documentar" pentru producţiile "Colectiv" şi "Stingeţi becurile") şi Mihaela Orzea (invitată la categoria "efecte vizuale" pentru producţiile hollywoodiene "Ant-Man and the Wasp" şi "The Huntsman: Winter’s War").

Printre membrii invitaţi se mai află actriţele Awkwafina, Cynthia Erivo şi Eva Longoria, dar şi cineaştii francezi Ladj Ly şi Jeremy Clapin.

Documentarele Monicăi

În ceea ce o priveşte pe Monica Lăzurean-Gorgan, aceasta a lansat în acest an două noi documentare. Unul dintre ele, intitulat "Acasă", în regia lui Radu Ciorniciuc, a fost premiat la prestigiosul Sundance Film Festival, în SUA. Documentarul prezintă povestea familiei Enache, care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România.

Regizorul a urmărit timp de patru ani tranziţia familiei din zona naturală, unde trăia în armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei.

Vezi trailerul:

De asemenea, Monica Lăzurean-Gorgan a mai produs şi regizat un documentar numit "Lemn" despre tăierile de păduri din România. Producţia a fost lansată tot anul acesta.

Potrivit hotnews.ro, filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmăreşte investigaţiile iniţiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmaşii lui Otto Von Bismarck şi actualul director al organizaţiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigaţii au fost desfăşurate în România, Peru, Rusia şi China.

Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander şi echipa lui documentează traseul lemnului, din pădure până în casele noastre, iar când este cazul se infiltrează chiar în mijlocul comerţului cu lemn. Regizoarea şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a făcut în urmă cu 10 ani un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale şi tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ şapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistenţa ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulţi ani, la documentarea activiştilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipa din Austria şi Germania.