O parte dintre apartamentele deservite de Termoficare Oradea în cartierul Ioșia - Sud, în zona Căii Aradului, vor trece pe încălzire pe bază de apă geotermală.

„S-a semnat contractul de lucrări”

Reprezentanții municipalității orădene au semnat joi contractul de lucrări în urma încheierii procedurii de licitație. S-a semnat contractul cu asocierea formată din Igna Construct - lider de asociere și Crito Prod - asociat”, a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Conform contractului, lucrările vor costa 21 milioane lei plus TVA. Acestea vor trebui finalizate în termen de un an, din care trei luni vor fi rezervate pentru proiectare.

„Proiectul prevede construirea unei stații termice geotermale în zona Imprimeriei de Vest, unde există un punct termic dezafectat, realizarea rețelelor de apă geotermală de la cele două foraje și racordarea acestora la stația termică și realizarea rețelei de agent termic de la stația termică geotermală la punctele termice din zona Ioșia-Sud”, se menționează în comunicat.

Potrivit estimărilor municipalității, prin această investiție și prin cele aflate în curs de implementare în cartierul Nufărul, aportul de energie geotermală din sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Oradea aproape că se va tripla, de la 5% la 14%.

Pentru zona Calea Aradului și Oneștilor...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul vizează valorificarea resurselor de apă geotermală provenite din forajele de adâncime insuficient exploatate de Transgex și Foradex Vest în zonele Oradea Shopping City și la intrarea în Sântandrei.

Apa geotermală extrasă aici va fi valorificată în cadrul stației geotermale care urmează să fie amenajată pe amplasamentul Punctului Termic 516 din zona Imprimeriei de Vest. Acesta a fost dezafectat în urmă cu câțiva ani, după ce încălzirea blocurilor de aici a început să se facă cu module termice la nivel de scară.

Agentul termic preparat în stația geotermală va fi folosit în cadrul punctelor termice 516, 910, 911 și 913, care deservesc consumatorii din zonele Calea Aradului și Oneștilor.

Investiția a devenit posibilă printr-o finanțare nerambursabilă obținută de municipalitate printr-un proiect depus în 2021 pentru fonduri norvegiene. Finanțarea nerambursabilă se ridică la 9,9 milioane lei, diferența de circa 11 milioane lei urmând să fie alocată de la bugetul local.