Biroul Electoral Judeţean a decis: o parte a materialelor publicitare care promovează participarea la referendumul „pro familie” de la finele acestei săptămâni şi îndeamnă cetăţenii să voteze DA sunt ilegale. Mai precis, cea mai mare parte a acestor materiale, şi anume cele care combină culorile drapelului naţional al României - albastru, galben, roşu, dar şi al Ungariei - verde, alb, roşu.

Decizia BEJ Bihor a fost adoptată marţi, ca urmare a unei plângeri formulate de un reprezentant al USR. „Un coleg al nostru din Sântandrei, dl. Doru Verdeş, a depus la BEJ o sesizare prin care a semnalat modalitatea nelegală de exercitare a campaniei pentru referendum. Dl. Verdeş a arătat că panourile publicitare amplasate în Oradea sunt mai mari decât prevede legea, că pliantele reproduc culorile drapelului României, dar şi al Ungariei, precum şi faptul că prin conţinutul lor mesajele transmise sunt discriminatorii”, a declarat BIHOREANULUI Andrei Popa, din partea USR Bihor.

Potrivit acestuia, BEJ Bihor a admis plângerea privind pliantele, hotărând „oprirea distribuirii acestora şi colectarea pliantelor distribuite”, însă a respins-o în capătul de cerere referitor la panourile publicitare.

„În sesizare s-a arătat că, potrivit Legii 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, dimensiunea panourilor publicitare nu poate depăşi 500 milimetri pe o latură şi 350 milimetri pe cealaltă, iar cele din Oradea sunt mai mari. Pentru că BEJ a respins acest capăt de cerere, vom face o contestaţie la Biroul Electoral Central”, a mai spus Popa.

Contestaţia reia şi sesizarea privind conţinutul discriminatoriu al materialelor publicitare care promovează participarea la referendum. „În materiale se afirmă că, dacă nu mergi la vot, doi bărbaţi vor putea adopta un copil, de pildă”, a explicat Andrei Popa. În hotărârea sa, BEJ spune că „aspectele privind elementele de discriminare din cuprinsul afişelor publicitare, care contravin OG 137/2000 (n.r. – privind discriminarea), exced competenţele BEJ”.

În urma hotărârii Biroului Electoral Judeţean Bihor, orice distribuire a pliantelor nelegale devine contravenţie şi poate fi sancţionată cu amendă.