Vă imaginați o campanie - încă una după cea din 2012 - în care Bolojan să ne roage să luăm un vomitiv, dar să votăm totuși lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare? Sau că prin mai-iunie, el, de mână cu Mohan și Birta laolaltă cu Madar, vor încerca, dimineața, să convingă oamenii să voteze USL2 la europarlamentare, iar apoi, după-amiaza, să se bată pe Consiliul Județean și pe Primărie?

În această ipostază umilitoare i-au pus, și pe PSD-iști, și pe PNL-iști, dar mai ales pe cetățenii alegători, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sub înaltul patronaj al lui Klaus Iohannis, interesat ca marile partide să defileze în bloc numai ca să-l susțină, apoi, pentru o poziție la nivel internațional.

Decizia de săptămâna trecută a PSD și PNL e o monstruozitate logică și o batjocură la democrație. Invocând pericolul războiului de la granița de nord (real, dar în care, dacă ține la ea însăși, România nu are altceva de făcut decât să-și ajute vecina Ucraina pentru a nu-i deveni Rusia vecină) și sperietoarea AUR (pe care tocmai guvernarea a umflat-o, deși era datoare s-o stârpească), Iohannis reface cu o mână „liberală” și alta „social-democrată” o nouă USL, vopsită și oferită unui electorat oricum sătul de politică și fără multe alternative.

Asta exclusiv în interesul triumvirilor. Iohannis se și visează trântind un palton pe o limuzină cu steagul NATO pe aripi, iar Ciolacu și Ciucă își securizează pozițiile la șefia PSD și PNL mizând că, prin participarea pe o aceeași listă, acestea vor obține mult peste celelalte partide doar pentru că au primari și-i pot mobiliza. Jignitor chiar și pentru edili, care nu ard de nerăbdare să tragă pentru o listă unde coabitează Falcă cu Tudose, Rareș Bogdan cu Dan Nica și Turcan cu Manda.

Situația îi îngrijorează pe puținii liberali de la vârful PNL. Buican de la Vâlcea a vorbit despre prostituarea partidului, Bolojan a avertizat că „listarea” cu PSD este un dezastru, alungând electoratul hăt departe de PNL, dar cine să-i audă? La PSD e și mai rău, n-a crâcnit niciun fruntaș împotriva combinației. Au votat, strâns uniți, întovărășirea cu „hoții din pandemie”.

Mi-aș dori, totuși, ca în campania ce urmează să văd primari PSD și PNL care să nu scoată o vorbă despre europarlamentare și despre lista comună. S-o ignore, să îndemne oamenii să-și voteze doar gospodarii orașelor și ai comunelor, dar să nu le pună în troace varza pentru Bruxelles. În fond, dacă șefii de partide fac socoteli peste ei, de ce nu și-ar vedea și ei de propriile socoteli?

Marea perversiune Iohannis-Ciolacu-Ciucă ar putea fi anulată - aici am ajuns - de un non-combat al activiștilor de la baza PNL și PSD. Ar fi o mică perversiune politică, dar o soluție morală, de ce nu? Poate că așa, rămași fără voturi, le-ar zbura scaunele de sub șezuturi mai-marilor care țin la ele mai mult decât la obraz. Că de cetățeni nici vorbă în mizeria asta!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!