Melomanii sunt îmbiați de Filarmonica orădeană cu o poveste pe note muzicale, joi, de la ora 19. Invitații serii sunt dirijorul Adrian Morar și pianistul Ștefan Doniga. În program se regăsesc lucrări semnate de Otto Nicolai, S. Bortkiewicz și A. Dvorak.

Seara muzicală se deschide cu Uvertura Operei „Nevestele Vesele Din Windsor“, de Otto Nicolai, care s-a inspirat din comedia shakespeariană omonimă.

O poveste...

Concertul atrage atenția asupra compozitorului rus Serghei Bortkiewicz, al cărui nume a fost șters din toate programele muzicale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost persecutat de naziști, a locuit în frig și sărăcie și multe dintre compozițiile sale au fost distruse. Totuși, valoarea sa a fost recunoscută la Viena, fiindu-i acordată o pensie onorifică și s-a bucurat de aprecierea publicului la un ultim concert abia la împlinirea vârstei de 75 de ani.

„A scris într-un stil foarte mult «al lui» care poate fi imediat recunoscut ca «tipic Bortkiewicz». Pe lângă un admirabil lirism, există de asemenea o atmosferă de nostalgie profundă, un dor de bucurii trecute. Efectul emoţional al acestuia, amestecat cu accente melodice puternice, fac muzica sa atractivă şi plină de farmec pentru mulţi ascultători. «Concertul pentru pian, op. 32 - Per aspera ad astra» (n.r. Prin suferință către lumină) este un poem eroic, o evoluţie de la tenebre către lumină, o mântuire a unui personaj zămislit în creuzetul unor forţe întunecate dar care, prin iubire, se iluminează”, transmit organizatorii într-un comunicat.

Lansat în premieră în iunie 1927, concertul nu a mai fost prezentat public niciodată, dar a fost înregistrat în anul 2008 de către pianistul român Ștefan Doniga, invitatul serii de joi.

Seara se va încheia cu Simfonia IX-a „Din lumea nouă”, compusă în perioada în care Antonin Dvořák se afla la New York, de aceea lucrarea îmbină folclorul ceh cu spiritul melodiilor de pe continentul american, ale negrilor și indienilor.

Invitați de seamă

Ștefan Doniga (în imaginea principală) s-a născut la Galați în anul 1979 și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. A înființat și a condus timp de opt ani Filarmonica din Giurgiu și în paralel se ocupă de proiecte culturale și impresariat artistic în România și în străinătate. Una dintre cele mai importante realizări ale sale o reprezintă imprimarea unui disc în premieră mondială, care conține concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz.

Dirijorul Adrian Morar este cunoscut publicului meloman pentru profesionalismul pe care îl impune în spectacolele pe care le conduce. Morar a studiat dirijat și canto la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, specializându-se apoi în fenomenologia muzicală în cadrul unui master. În prezent, Adrian Morar este dirijor permanent la Opera Națională Română din Cluj, susținând concerte alături de operele și filarmonicile din țară.

Biletele pentru concertul de joi s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!