Mirela Tanc, profesoară de limba și literatura română la Școala Oltea Doamna din Oradea, a fost singura reprezentantă a României la primul summit european dedicat excelenței în educație (Global Teacher Prize Ambassador European Summit), care a avut loc între 5 și 12 octombrie la Lisabona, Portugalia. Dascălul a primit invitația grație nominalizării ei în Top 50 cei mai buni profesori din lume.

„Am fost invitaţi toţi profesorii din Europa finalişti Top 50 (cei mai buni profesori din lume), adică în jur de 30. Anual, avea loc un astfel de summit la Dubai, dar în 2021 şi 2020 nu s-a mai organizat din cauza pandemiei. Am mai fost invitată în 2018 şi 2019, ca nominalizată la Top 50, dar şi pentru alte premii internaţionale. Acum a fost prima întâlnire fizică a finaliştilor Top 50. Scopul întrunirii de la Lisabona a fost să discutăm despre problemele educaţiei, să facem schimburi de bune practici. Rezultatul a fost o împărtăşire fructuoasă de idei, soluţii, practici, experienţe şi propuneri pentru viitor de la cei mai buni profesori din lume”, a declarat Mirela Tanc, potrivit Agerpres.

Profesoara a dus la summit lucrări făcute de elevii ei, la disciplinele limba română și latină. Proverbe și maxime despre profesori au fost „traduse” de copii cu „emoticoane”, iar Mirela Tanc i-a provocat pe profesorii participanţi la summit să descifreze textele. Ingeniozitatea ei și a elevilor a fost apreciată de ceilalți dascăli.

La acest summit, profesorii europeni au discutat problemele actuale ale educației și au vizitat instituții educaționale din Portgualia.

De asemenea, au participat la dezbateri unde dascălul din Oradea, într-o prezentare intitulată „Noul normal”, a subliniat necesitatea de a pregăti şi împuternici în primul rând profesorii, pentru a multiplica de mii sau sute de mii de ori o anume experienţă. „Este esenţial să împuternicim profesorii să iasă din zona lor de confort, să îşi deschidă mintea, outside of the box – îmi place să spun, pentru că dacă ei sunt deschişi, automat vor fi mai plăcuţi de elevii lor şi ajung astfel la sufletele lor. Desigur că e bine să investim în autonomia elevului, însă primordial este să investim bani în formarea profesorilor, pentru că aceştia ajung la mult mai mulţi elevi”, a declarat Mirela Tanc, citată de Agerpres.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!