O ucraineancă de 59 de ani care făcea parte dintr-un grup de 90 de refugiați găzduiți de un ONG în comuna Ineu a fost internată în secția de Pneumologie I a Spitalului Județean din Oradea (în clădirea fostului Spital Municipal), după ce a fost diagnosticată cu Covid. Femeia s-a simțit rău și a fost dusă la spital în urma unui apel la 112.

„Pacienta a fost internată duminică, la ora 14.40, adusă de un echipaj SMURD, de la o fundație din Ineu. Avea stare generală alterată, cu simptomatologie Covid, iar în UPU a fost testată pozitiv, motiv pentru care a fost internată. Este îngrijită în secția de Pneumologie I din strada Coposu și a avut nevoie de aport minim de oxigen, acum este în stare stabilă, iar evoluția este bună”, a declarat BIHOREANULUI, marți dimineață, managerul interimar al Spitalului Județean, dr. Lucia Daina.

„Femeia face parte dintr-un grup de refugiați din Ucraina care a ajuns sâmbătă la Ineu, într-un spațiu pus la dispoziție de Fundația Emanuel, Speranța României, care i-a și adus de la vama Siret (județul Suceava). În total au fost 90 de refugiați, femei și copii, din care aproximativ 10 au plecat ieri mai departe, spre Vest. La un moment dat, femeia s-a simțit rău și s-a făcut un apel la 112”, a relatat BIHOREANULUI primarul comunei Ineu, Dumitru Togor.

Potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, angajați ai acestei instituții au făcut o anchetă epidemiologică la așezământul din Ineu, fără să se descopere, însă, vreun alt caz de infectare între refugiați.

Pe de altă parte, directorul DSP Bihor a precizat că în cursul zilei de luni, când în Bihor au mai ajuns încă 197 refugiați din Ucraina, au fost făcute teste pentru depistarea Covid la alte 6 persoane din rândul acestora, rezultatele fiind negative.

DSP recomandă în continuare purtarea măștilor de protecție și în cazul persoanelor care au contact cu grupuri mari, chiar dacă în această noapte starea de alertă sanitară instituită pe teritoriul României va fi ridicată, iar cetățenii nu mai sunt obligați să respecte măsuri cum sunt purtarea măștii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!