Liderul unei reţele de contrabandişti de ţigări a fost prins, în noaptea de marţi spre miercuri, de poliţiştii orădeni, în timp ce încerca să fugă, după ce gruparea pe care o conducea a fost vizată de un flagrant al DIICOT în judeţul Cluj. 

Bărbatul este din Sighetu Marmaţiei şi se afla la volanul unui Volkswagen Passat când a fost prins de un echipaj al Poliţiei Municipiului Oradea. Poliţiştii au găsit în autoturismul său 50.000 euro şi 30.000 lei.

Potrivit unui comunicat făcut public, miercuri, de Biroul de presă al DIICOT, gruparea se ocupa de contrabanda cu ţigări pe frontiera cu Ucraina. "În perioada 2014 - 2015 membrii grupării au introdus pe teritoriul României, din Ucraina, prin sustragere de la controlul vamal, importante cantităţi de ţigarete, ce erau ulterior valorificate pe teritoriul naţional".

Odată intrate în ţară, ţigările erau transportate cu autoutilitare ori prin intermediul unor servicii de curierat în cinci judeţe, depozitate la membri ai grupării şi vândute pe piaţa neagră.

"Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este de aproximativ 1.000.000 euro", se precizează în comunicatul DIICOT.

Marţi noaptea, procurorii DIICOT Suceava au urmărit un nou transport de ţigări intrat în ţară, intenţionând să-i prindă în flagrant pe membrii grupării în judeţul Cluj. Acţiunea nu a fost, însă, lipsită de peripeţii, întrucât contrabandiştii au încercat să fugă. "Poliţiştii din Cluj au colaborat cu poliţiştii din Alba, care i-au prins în oraşul Aiud, având asupra lor 335.400 de ţigarete", spun procurorii.

Totodată, o altă maşină, în care se afla liderul grupării şi încă o persoană, a pornit spre Oradea, unde, în urma informaţiilor transmise de colegii din Cluj, poliţiştii orădeni au reuşit să o oprească în trafic.

Maşina a fost indisponibilizată la sediul Inspectoratului de Poliţie Bihor, iar şoferul şi pasagerul său au fost escortaţi miercuri la sediul DIICOT Suceava, pentru audieri.

Tot miercuri, procurorii DIICOT au declanşat 28 de percheziţii în judeţele Suceava, Maramureş, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, iar 20 de persoane, între care şi liderul grupării prins la Oradea, au fost audiate, în finalul interogatoriilor procurorii urmând să decidă eventuale măsuri preventive.