"La putere este şi acum Securitatea". Aceasta e concluzia amară a lui Doru Drăghici, unul dintre politicienii bihoreni care au condus, ori au crezut că sunt la conducerea treburilor publice.

Fost preşedinte şi vicepreşedinte al PNL Bihor în anii '90, apoi membru PDL după ce liberalii din jurul lui Teodor Stolojan şi Valeriu Stoica au ales să se lase absorbiţi în partidul lui Traian Băsescu, fost şef al Direcţiei Vamale sub guvernarea Convenţiei Democratice între 1997-2000, apoi şef al AJOFM Bihor, cu soţia, Sonia Drăghici, deputat PSD, Drăghici a ţinut joi ultima sa conferinţă de presă, dedicată în întregime experienţelor personale cu Securitatea.

Din Miliţie în puşcărie

Punând în faţa a doar trei jurnalişti care au participat la întâlnire o sumedenie de acte, între care dosarul de Securitate al tatălui său şi al lui personal, ale căror copii le-a primit în urma cererilor depuse la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, Drăghici a povestit că primul său contact cu temuta poliţie politică a avut loc când nici nu ştia ce se întâmplă în jur, la vârsta de numai un an.

"Când tata a fost arestat de Securitate aveam doar un an, iar sora mea abia se născuse. Am fost scoşi din casă, cu o masă, două scaune, două perne şi o plapumă, până când a venit bunicul cu o căruţă să ne ia la el, în Fegernic", a povestit Drăghici.

Se întâmpla în 1950, când tatăl său, fost jandarm în comuna Sălard, fusese chemat la Oradea pentru a-i fi înmânate, la fel ca altora, uniforma şi însemnele de miliţian. "A vorbit ce nu trebuia despre steaua roşie şi sovietici, şi a fost arestat în urma denunţului făcut de un coleg", a explicat Drăghici.

Anchetat la Securitatea din Oradea şi la cea din Timişoara de "români" unul şi unul, precum Fenyesi Ferenc, Erdely Ladislau, Weiss, Ambrus, Zalberg şi alţii (adică evrei şi unguri care conduceau pe atunci, în exclusivitate, Partidul Comunist şi Securitatea), Grigore Drăghici avea să stea la puşcărie 3 ani, la Aiud şi Gherla. "Eu am aflat lucrurile astea târziu de tot, după ce am terminat facultatea", a precizat Drăghici.

Turnat de colegii de la Gojdu

"Tata, care tot restul vieţii a fost muncitor la fabrica de ciment din Aleşd, s-a bucurat doar doi ani de pensie. A murit", a spus Drăghici, povestind apoi cum el însuşi a fost urmărit de Securitate, aflând acest lucru abia în pragul pensionării.

"Nu m-am considerat şi nu am fost un disident, doar am cârtit mereu împotriva regimului, încă din tinereţe. Eram profesor la Liceul Emanuil Gojdu", a spus Drăghici, arătând apoi cum l-au turnat patru colegi şi doi vecini, doar pentru că era nemulţumit de viaţa în comunism şi comenta penuria de alimente, întreruperile de curent şi transformarea elevilor şi profesorilor în sclavi care să fie trimişi la munci agricole, pentru strângerea recoltelor. Deocamdată, turnătorilor le ştie doar numele conspirative, însă a făcut o nouă cerere la CNSAS pentru a afla şi numele reale şi a le face publice.

Cert e că în 1987, Drăghici a început să fie urmărit, să aibă filaj la poarta casei şi microfoane în casă, să-i fie interceptată corespondenţa, iar în 1989, în noiembrie, conducerea Securităţii Oradea a început şi urmărirea penală împotriva sa, pentru "defăimarea conducerii de partid şi de stat" şi pentru "uneltire" împotriva orânduirii. Doar evenimentele izbucnite două săptămâni mai târziu, în decembrie 1989, l-au salvat de la reţinere şi, probabil, arestare.

Concluzii amare

La un sfert de secol distanţă, Doru Drăghici, ajuns în pragul pensiei, după ce la începutul anilor '90 până la mijlocul anilor 2000 a făcut politică, "iar acum mă înţelegeţi de ce", a concluzionat amar: "Nu m-am gândit niciodată să-mi scot certificat de revoluţionar, chiar dacă m-am implicat în evenimentele de la Oradea, pentru că n-am urmărit să profit din asta. Acum ies la pensie, cu o pensie de 1.100 lei. Securiştii au cea mai mică pensie 4.700 şi unii chiar peste 8.000 lei. Securitatea ne conduce în continuare, din Parlament, din afaceri, din ministere, din marile trusturi de presă. Securiştii au făcut încă din anii 90 marile manipulări, cu mineriade, cu bătaia de la Târgu Mureş, cu alungarea Regelui, doar ca să-şi păstreze sistemul. Nu degeaba a spus preşedintele Emil Constantinescu că l-a învins Securitatea, dar păcat că după el preşedintele Traian Băsescu a început şi să le ia apărarea securiştilor, că există şi securişti buni", a spus Drăghici.

Cine-i Drăghici de acum? Un biet pensionar...