Primăria Oradea vrea să închidă toaletele publice! Consiliul Local a hotărât, joi, retragerea delegării serviciului de administrare a WC-urilor publice de la Administraţia Domeniului Public şi trecerea lor în domeniul privat al oraşului, în vederea scoaterii din funcţiune.
Măsura are la bază starea avansată de degradare a toaletelor publice, care face improprie exploatarea lor, şi le vizează pe cele din pasajul Vulturul Negru, pasajul subteran din Piaţa Bucureşti, străzile Moscovei şi Republicii, pieţele Magnoliei şi Ferdinand precum, respectiv cea din Piaţa Decebal concesionată firmei Stradivari.
"Există două modele prin care se pot oferi toalete publice. O primărie poate să aibă propria reţea de toalete, pe care să o gestioneze singură, şi e destul ca 1 din 10 clienţi să se comporte necorespunzător pentru a compromite toată activitatea, sau poate impune ca localurile şi restaurantele să ofere aceste servicii contra-cost", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu.
Regulamentul toaletelor
Potrivit primarului, taxa pentru utilizarea toaletei ar putea varia, de la un restaurant de lux la un local popular sau un club, şi ar acoperi cheltuiala agentului economic cu menţinerea curăţeniei.
Bolojan a declarat că acestă măsură ar fi şi în favoarea agenţilor economici, pentru că trecătorii intraţi în local doar pentru a folosi toaleta ar putea fi tentaţi să rămână să facă consumaţie, caz în care ar fi scutiţi de plata taxei.
Toate aceste prederi urmează să fie prinse într-un proiect de regulament ce va fi publicat pe portalul municipalităţii în vederea dezbaterii publice.
Adoptarea regulamentului nu va implica închiderea tuturor toaletelor din oraş în mod automat. "Acolo unde nu există restaurante, cum ar fi parcurile oraşului, vom menţine toaletele, dar la un standard mai ridicat", a promis edilul.
Locuri pentru alăptat
Propunerea municipalităţii nu a fost pe placul consilierilor opoziţiei. "Să nu scoateţi toaletele din funcţiune până nu realizaţi cele promise, pentru că o să ne trezim că nu va mai rămâne deschis niciun WC public! Azi sunt deschise 3 sau 4, lăsaţi-le să funcţioneze", a cerut consilierul UDMR Kis Gabor.
La rândul său, Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD, a cerut scăderea impozitului pe proprietate în cazul agenţilor economici care acceptă clienţi la toaletă.
Consilierul a mai spus că permiterea accesului în toaletă nu rezolvă problema mamelor cu copii mici şi a cerut amenajarea de spaţii child-friendly în zona centrală. "Propunerea mea ar fi fost ca în Piaţa Unirii să se prevadă un loc pentru alăptat şi înfăşat copiii. Dacă vrem să fim primitori cu turiştii, să luăm astfel de măsuri", a cerut Popa.
În final, hotărârea a fost luată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UMDR au votat împotrivă iar cei ai PSD s-au abţinut.