Consiliul Judeţean are o conducere nelegală, a constatat Tribunalul Bihor, care s-a pronunţat vinerea trecută în procesul deschis astă-vară de PNL Bihor contra CJ Bihor, dispunând anularea Hotărârilor pentru alegerea UDMR-istului Pasztor Sandor în funcţia de preşedinte şi a vicepreşedinţilor Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE). Decizia poate fi percepută ca surprinzătoare, dar asta numai fiindcă "gestaţia" a fost lungă, de la constituirea actualului CJ trecând fix 9 luni, şi pentru că la noi oamenii sunt obişnuiţi să ia lucrurile aşa cum le-au fost date, oricât de-a-ndoaselea ar fi.

Până la motivarea deciziei nu se poate şti cu exactitate de ce au concluzionat magistraţii că Treimea din fruntea CJ şi-a ocupat poziţiile prin abuz, dar e de presupus că instanţa a validat argumentele invocate de liberali. Ce-au reclamat aceştia? Că alegerea lui Pasztor-Mang-Bodea a sfidat un articol al legii administraţiei publice locale ce spune fără echivoc că "preşedintele şi vicepreşedinţii se aleg cu votul secret al majorităţii consilierilor judeţeni". Vă amintiţi cum au votat consilierii PSD-UDMR-ALDE? Deloc secret, folosind unul câte unul cabina de vot, ci la vedere, arătându-şi reciproc voturile la masă. Mai mult, deşi legea prevede, la fel de neinterpretabil, ca după validarea mandatelor consilierilor reuniunea să fie condusă de un preşedinte de şedinţă ales prin vot, "ungerea" noului preşedinte a patronat-o decanul de vârstă, nu întâmplător un UDMR-ist. În fine, PNL a arătat că aleşii liberali au protestat faţă de încălcarea legii la desemnarea lui Pasztor ca preşedinte retrăgându-se din sală, dar reuniunea a continuat prin alegerea vicepreşedinţilor deşi scrutinul trebuia validat de către comisia de validare, rămasă în formulă incompletă după plecarea liberalului Dacian Foncea.

Nu ştim încă dacă judecătorii şi-au însuşit toate cele trei argumente expuse de PNL sau doar două dintre ele, dar e de remarcat că, examinând inclusiv probe video şi audio, au sancţionat ţigănia inaugurală a actualului CJ, provocată tocmai de majoritarii care au făcut imposibilă solemnitatea reuniunii prin tocmai conduita lor.

Desigur, cei trei şefi ai CJ vor uza de funcţiile dobândite potrivit Tribunalului nelegal pentru a ataca sentinţa, printr-o nouă Hotărâre de Consiliu, la Curtea de Apel. Chiar dacă aceasta va întoarce soluţia de fond, legitimitatea Treimii va rămâne totuşi zdrenţuită până la capătul mandatului. Dacă, dimpotrivă, Curtea o va menţine, e posibil ca la votul secret majoritatea UDMR-PSD-ALDE să funcţioneze la fel de unsă ca în vară, dar eu n-aş băga totuşi mâna în foc că nu s-ar găsi un PSD-ist sau chiar doi care să voteze contra lui Mang şi, implicit, a lui Pasztor şi Bodea. Prietenii ştiu de ce: pentru că PSD-iştii prind curaj în secret, când nu-i vede şefu’.