Primarul Ilie Bolojan a făcut, duminică, oficiile de gazdă la inaugurarea Centrului Oncologic construit în incinta Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu în baza unui parteneriat dintre municipalitate, Ministerul Sănătăţii şi câteva companii private din Oradea care au făcut donaţii generoase pentru ca proiectul început în 2010 să fie finalizat la standarde de construcţie şi de dotare absolut egale cu facilităţile similare din Europa occidentală.

Un spital de înaltă tehnologie

În prezenţa ministrului Sănătăţii, Raed Arafat, a fostului ministru Cseke Attila, a secretarului de stat Florian Bodog, a consilierilor municipali Florica Cherecheş, Ioan Cupşa şi Pasztor Sandor, precum şi a unui mare număr de medici, asistente medicale, reprezentanţi ai companiilor Selina şi Siemens şi ai unor alte firme locale care au donat sume generoase pentru construirea Centrului Oncologic, managerul Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Laurean Pop, a amintit cronologia şi principalele etape ale realizării acestui proiect.

Potrivit prezentării lui Pop, ideea Centrului Oncologic a fost pusă pe tapet de dr. Gheorghe Carp, actualul manager al Spitalului Judeţean, încă din perioada când era viceprimar, deoarece condiţiile din secţia de Oncologie de la staţionarul II al Judeţeanului erau anacronice şi chiar mizerabile.

Povestea Centrului Oncologic a început în august 2010, când Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, estimată atunci la 12,7 milioane lei, şi a continuat în iulie 2011, când a fost semnat contractul de execuţie, cu asocierea de firme Selina-Siemens, pentru construirea şi dotarea clădirii. La începutul anului 2012, când imobilul - proiectat iniţial să aibă parter şi două etaje - era aproape gata, însă la propunerea dr. Ritli Ladislau, ce avea să fie la rându-i ministru al Sănătăţii, Primăria şi Ministerul au decis extinderea proiectului cu încă două etaje, astfel încât să poată funcţiona aici şi o secţie de Hematologie şi una de Onco-Pediatrie, plus - pe viitor - şi un Centru de transplant de celule stem.

chimioterapie.JPGÎn iulie 2012 a fost semnat contractul de supraînălţare a clădirii, astfel încât în prezent aceasta are patru etaje, la parter având faimosul accelerator liniar de particule (un aparat ultramodern ce permite "atacarea" cu mare precizie a tumorilor, fără vătămarea ţesuturilor sănătoase din jurul lor), un computer tomograf (cu care se stabileşte localizarea şi volumul tumorilor), un compartiment de brahiterapie (foto) (ce va fi folosit îndeosebi pentru tratarea cancerului de prostată şi a cancerului de col uterin), plus unul de chimioterapie (unde tratamentul va fi aplicat pacienţilor în regimul aşa-numitei internări de zi, fără a fi necesară spitalizarea continuă, şi pe timpul nopţii). În total, centrul numără 20 de paturi pentru spitalizarea de zi şi 70 de paturi pentru spitalizarea continuă.

Valoarea totală a investiţiei a fost, la final, de 29,19 milioane lei, echivalentul a 6,5 milioane euro, bani proveniţi de la Ministerul Sănătăţii, de la Primăria Oradea şi de la câţiva donatori, companii private şi persoane fizice, din Oradea, care au contribuit cu 200.000 de euro.

"Cum Ministerul Sănătăţii nu este ceva impersonal, ci o instituţie condusă de oameni, aş vrea să-i mulţumesc în mod special domnului Cseke, pentru sprijinul acordat acestui proiect", a spus primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Un vis împlinit

La rându-i, fostul ministru Cseke a afirmat că "pentru mine această zi este una de bucurie enormă" şi a povestit primul său contact cu condiţiile mizere din secţia de Oncologie de la staţionarul II al Spitalului Judeţean, pe care a vizitat-o în urmă cu doi ani, inopinat, împreună cu primarul Bolojan.

Cseke a mai amintit că în mandatul său de la conducerea Ministerului Sănătăţii a început un program naţional de reabilitare a secţiilor de oncologie şi de construire a unor centre de profil, care a avut două obiective principale: finalizarea Institutului Oncologic din Iaşi, a cărei construcţie fusese începută cu 15 ani înainte, precum şi construirea Centrului Oncologic de la Oradea.

"Eu am convingerea că acest Centru poate fi un model şi sper că acest model va fi transpus la nivelul întregii ţări, şi în alte oraşe, ca să preia din presiunea existentă pe marile centre universitare", a spus Cseke, adăugând că apreciază, totodată, faptul că realizarea acestui proiect a dovedit ce rezultate importante se pot obţine atunci când factorii decidenţi colaborează fără a ţine seama de diferenţele politice.

Înainte să-i dea cuvântul şi şefei secţiei de Oncologie de la Judeţean, dr. Simona Mihuţiu, primarul Ilie Bolojan a ţinut să-i mulţumească pentru abnegaţia cu care medicii şi asistentele de aici şi-au făcut datoria, ca soldaţii în tranşee, în pofida condiţiilor precare pe care le aveau la staţionarul II.

"Acest Centru este un vis împlinit, pentu bolnavi, dar nu numai. Un vis împlinit pentru toţi orădenii, pentru că nu este orădean şi bihorean care să nu fi avut o rudă sau un prieten afectat de boli oncologice. Este un vis împlinit şi pentru noi, care am lucrat în condiţii pe care mi-e greu să le descriu, şi de aceea îi mulţumesc domnului primar Bolojan, domnului dr. Carp şi tututor celor care au pus suflet - domnul Cseke, domnul Ritli - şi care au înţeles că acest Centru a fost o necesitate. Este un vis împlinit, dar şi soclul pe care vom mai construi", a spus doctoriţa Mihuţiu, mulţumind şi consilierului local Florica Cherecheş, Deliei Ungur, managerul Parcului Industrial Eurobusiness, şi Dianei Goga, proprietara unei agenţii de publicitate, care au iniţiat şi derulat campania "Oradea pune suflet", în cadrul căreia au fost colectate donaţiile necesare pentru finalizarea proiectului.

Jos pălăria!

Irimie.jpgLa ceremonia de inaugurare a Centrului Oncologic s-au mai adresat asistenţei şi prof. univ. Alexandru Irimie (foto), rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj, fost director al Institutului Oncologic din acest oraş, precum şi succesorul său la şefia Institutului, şeful de lucrări Patriciu Achimaş, care au asigurat oficialităţile orădene că, la fel ca până acum, vor acorda tot sprijinul necesar pentru formarea şi specializarea medicilor oncologi care vor lucra în noul Centru.

"Pentru mine este un moment de mare bucurie, mai ales că sunt bihorean ca origine, iar în acest spital am învăţat şi vreau să aduc laudă tuturor celor care au contribuit la naşterea acestui Centru", a spus profesorul Irimie, adăugând că "am fost încă de la început alături de domnul primar Bolojan şi de prietenul meu Ghiţă Carp, cu care vorbeam acum 5-6 ani despre un asemenea centru".

În finalul festivităţii, primarul a ţinut să amintească în mod special numele câtorva dintre binefăcătorii Centrului Oncologic, care au făcut donaţii mai mari de 10.000 de euro, în nume personal sau prin firmele pe care le conduc ori le deţin. "Unii dintre noi am influenţat alocarea unor fonduri publice, de la Minister şi de la Primărie, dar aceştia au dat din banii lor, şi de aceea sunt cu atât mai mari meritele dumnealor", a motivat Bolojan, amintind de companiile Holcim, Vandana şi Samsung, precum şi de "familiile Turcuţ şi Nistreanu, precum şi Diana Goga prin Asociaţia Română de Cancer".

Ultimul vorbitor, ministrul Sănătăţii, a apreciat la rându-i Centrul Oncologic din Oradea, spunând că, din perspectiva gândirii, acesta se aseamănă cu ceea ce s-a realizat în România în domeniul medicinei de urgenţă. "Ce vedem noi aici este acelaşi concept ca la urgenţe: centre zonale, regionale, pentru că acest Centru nu va fi doar pentru bihoreni, ci şi pentru alţii din judeţele vecine, iar Centrul de la Oradea va prelua încă cel puţin unul sau două judeţe şi va slăbi presiunea care există pe Institutul de Oncologie de la Cluj", a spus dr. Raed Arafat.

Raed Arafat.jpgMinistrul a afirmat că programul naţional de reabilitare şi construire a unor centre moderne de oncologie continuă, şi că "recent a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru un asemenea Centru şi la Timişoara", deoarece în viziunea sa este nevoie ca în marile centre universitare să existe câte un Institut Oncologic, iar în celelalte să funcţioneze Centre de Oncologie. "Sper să mai vin din nou la dumneavoastră şi să vedem şi alte realizări", a încheiat Raed Arafat.

După încheierea discursurilor, întreaga asistenţă a vizitat Centrul Oncologic, primind explicaţii tehnice din partea managerului Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Laurean Pop, şi a şefei secţiei de Oncologie, dr. Simona Mihuţiu. Această secţie va fi mutată de la staţionarul II al Judeţeanului în Centrul Oncologic de la Municipal în cursul acestei luni.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, judeţul Bihor se situează pe al treilea loc în ţară în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi oncologici, primele locuri fiind ocupate de Bucureşti şi de judeţul Cluj, unde şi populaţia e mult mai numeroasă.

Potrivit statisticilor, în Bihor, an de an, sunt diagnosticaţi cu această boală 2.000 de bihoreni. În 2011, în registrul bolnavilor de cancer din judeţ erau înscrise 18.629 persoane, iar în 2010 la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean au fost trataţi 4.599 de pacienţi.

Citiţi mai multe despre Centrul Oncologic, în articolul: Bilet pentru viaţă: Centrul Oncologic se inaugurează duminică!