Retrogradat de propriul partid dintr-un post de eurodeputat într-unul de consilier local în Oradea, PSD-istul Emilian Pavel a oferit vinerea trecută, în şedinţa "parlamentului" municipal, o mostră de satisfacţie pigmee. 

Profitând că primarul Florin Birta tocmai fusese sancţionat de Florin Cîţu pentru îndrăzneala de a se fi opus întovărăşirii PNL cu PSD şi pentru propunerea de a se consemna numele peneliştilor care votează asocierea contra naturii (premierul a aprobat oraşului doar 3,68 milioane lei din cele 60 milioane cerute pentru subvenţionarea termoficării), Pavel l-a agăţat pe edil, pentru ca acesta să spună cât e de mulţumit de "ajutorul măreţ". 

Replica lui Birta a fost, surprinzător, matură, evidenţiind că Oradea are o termoficare nu doar funcţională, ci şi fără datorii, lucru rarisim în România primarilor care nu-şi găsesc energie să facă proiecte europene şi nici curaj să spargă drumuri pentru a înlocui reţele ciuruite, preferând festivalurile şi plantarea de panseluţe.

"Chiar sper să avem un Guvern stabil care să-şi dorească să ajute orădenii, nu să îi pedepsească pentru diferite atitudini politice avute de domnul primar sau domnul preşedinte de Consiliu Judeţean. PSD în noul Guvern se va asigura că acei bani vor veni să sprijine într-o iarnă extrem de dificilă orădenii", a mai clănţănit pesedistul. Ignorând, fireşte, cum pe vremea când PSD era la putere, Oradea era pedepsită la fel cum o face acum Cîţu, în schimb îneca cu bani din PNDL primării precum cea din Brusturi, condusă de o tovarăşă care, după ce a demolat şcoala pe care trebuia s-o reabiliteze şi a falsificat proiectele pentru apă şi canalizare, a ajuns şi în arest, ce-i drept, pentru mutilarea unui om.

Mă întreb ce resorturi l-au făcut pe consilierul PSD să-şi exhibe micimea. Chiar crede că a "punctat", cum zic politrucii atunci când se amăgesc că i-au "tras-o" adversarului şi că pe chestia asta alegătorii îi vor îndesa voturile în traistă? Să fim serioşi! Şi, apropo: cum "se va asigura" că PSD va da bani Oradiei? I-a promis Ciolacu, personal? 

Din păcate, în olimpiada demagogiei, Pavel are un concurent redutabil, pe colegul Adrian Madar. La precedenta reuniune a Consiliului Local, ambii PSD-işti au votat contra asocierii Primăriei cu Consiliul Judeţean pentru inelul rutier metropolitan, primul invocând că municipalitatea ar trebui întâi să modernizeze cele "200-300 de străzi" fără asfalt, iar al doilea că proiectul "nu mi se pare o reuşită". Asta, la doar o zi după ce PSD-iştii din CJ Bihor îl votaseră în unanimitate. Să fi fost aceştia mai puţin orădeni decât Pavel & Madar sau, pur şi simplu, au înţeles că inelul metropolitan are asupra orădenilor un impact mult mai mare decât asfaltarea câtorva străzi (în niciun caz "200-300" din doar 43 milioane lei)?

Ceea ce fac astfel de politicieni nu e politică, cu atât mai puţin administraţie, ci spectacole de 2 bani pentru care orădenii şi bihorenii, din fericire, sunt tot mai puţin dispuşi să cumpere bilete.