Sportul, în criză

La iniţiativa atletei Simona Kadas, de curând înscrisă în ALDE, organizaţia de tineret a filialei bihorene a organizat joi la Centrul de Terapii Complementare Salvia din Oradea o întâlnire a principalilor candidaţi din partea ALDE Bihor pentru alegerile din 5 iunie, Ştefan Herchi şi Traian Bodea, cu antrenorii şi oamenii de sport. "Sportul bihorean trece prin momente dificile şi este vitregit de multe rezultate şi am dori să cunoaştem mai exact problemele cu care se confruntă sportul bihorean", a declarat Simona Kadas, moderatorul discuţiei, chiar în deschidere.

Ştefan Herchi, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, a subliniat, la rându-i, faptul că sportul bihorean trece printr-o criză serioasă.

"Scopul nostru este ca să aflăm problemele cu care se confruntă comunitatea dumneavoastră. Sunteţi o comunitate importantă în Oradea, cei care vă ocupaţi de sport, şi din această cauză, noi am dori să aflăm ce probleme aveţi, ce doleanţe aveţi, cu ce ar putea administraţia locală să vă ajute, pentru că scopul nostru este ca acest oraş să meargă cât mai bine, să ne simţim bine, iar sportul reprezintă o alternativă deosebită pentru acest lucru. Nu numai de sportul de performanţă, ci şi sportul de masă, sportul recreativ, pentru că ştim cu toţii, sportul de performanţă nu există fără sport de masă", după cum a precizat Ştefan Herchi.

La invitaţia celor de la ALDE, au fost prezenţi antrenori sau conducători de cluburi şi instituţii sportive, precum Dan Matei (directorul CSS LPS Bihorul), Emil Morar (antrenor de judo), Viorel Crăciunea (antrenor de box), Eugen Băjenaru (antrenor de polo), Nelu Pop (antrenor de lupte), Alin Cureş şi Călin Pop (antrenori de baschet), Zoltan Kovacs (antrenor de volei), Cristina Lădescu (antrenoare de gimnastică) şi Robert Olah (antrenor de atletism).

Vrem infrastructură

Primul care a luat cuvântul dintre invitaţi a fost directorul LPS Bihorul, Dan Matei, care a explicat dificultatea cu care se confruntă sportivii şi prin prisma infrastructurii deteriorate, iar în ceea ce priveşte bazele sportive a venit cu propunerea de a se crea baze sportive mai mici în fiecare cartier. "La ce ne trebuie nouă un stadion de 30.000 de locuri, care am înţeles că s-a propus? Cine-o să joace pe el? Noi trebuie să facilităm tinerilor condiţii pentru a face mişcare cât mai aproape de ei", a declarat Matei, adăugând că "ne confruntăm cu o scădere a interesului copilului pentru sport".

La rândul său, antrenorul de lupte Nelu Pop a venit cu propunerea ca "în parcurile orădene să existe cât mai multe aparate pentru ca tinerii şi copiii să poată face mişcare". Tot acesta a ridicat problema indemnizaţiilor pentru efort care se dau sportivilor, apreciind că sunt mici şi puţine. "Eu până la juniori îmi cresc sportivi, dar ce fac cu ei după aceea?", a punctat acesta, explicând cum un bun sportiv de-al său a plecat la Steaua.

"Până ce termină junioratul mai e cum e, dar ce se întâmplă când ajung la seniori, pe majoritatea îi pierdem", a declarat şi Simona Kadas. Aceasta s-a referit la faptul că nu există posibilitatea materială de a atrage sportivii spre performanţă după terminarea junioratului.

Dan Matei a acuzat şi conducerile ministerelor pentru felul cum direcţionează banii către sport şi educaţie, menţionând că "se alocă mai mult pentru puşcăriaşi decât pentru sportivi".

Candidatul pentru Consiliul Judeţean Bihor din partea ALDE, Traian Bodea a fost preocupat de "situaţia bazelor sportive din judeţ, dacă există".

În ceea ce priveşte preconizata sală de sport cu 5.000 de locuri din Oradea, Ştefan Herchi, are o altă viziune. "Aceea sală poate fi mai mică ca număr de locuri şi acolo să se creeze condiţii şi pentru alte sporturi, precum scrima, boxul sau luptele", după cum a precizat acesta.

Cei doi candidaţi pentru alegerile locale din partea ALDE Bihor şi-au notat propunerile oamenilor de sport prezenţi la întâlnire, susţinând că dacă vor ajunge în funcţiile pe care le vizează vor ţine cont de acestea.

De partea cealaltă, antrenorii au apreciat iniţiativa politicienilor de la ALDE. "Măcar sunt primi care vin să discute cu noi, ca să afle problemele de la sursă, nu numai să ia decizii fără să se priceam şi fără să ştie ce fac", cum a precizat unul dintre aceştia.