Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul şef Dan Lazăr, a anunţat joi că poliţiştii de frontieră din Borş au descoperit în maşina unui prahovean care transporta colete spre Elveţia cărţi, icoane şi veselă de argint, posibil să facă parte din Patrimoniul Cultural Naţional, dar pentru care acesta nu deţinea certificat de export eliberat de Ministerului Culturii şi Cultelor.

Maşina condusă de prahoveanul de 27 ani a fost oprită miercuri dimineaţă în apropiere de Punctul de Trecere a Frontierei Borş, iar la control, poliţiştii au descoperit, printre altele, trei cărţi din 1955, replici ale originalelor din anul 1919, (Voyage autour du monde de Jaques Arago, editura H. Lebrun-Paris, Becassine - pendant la guerre - editura Gautier et Languereau, Paris şi Becassine - editura Gautier et Languereau, Paris), opt furculiţe si trei cuţite din argint pe care apar gravate iniţiale indescifrabile, trei icoane, din care două pictate sub sticlă cu ramă de lemn şi una pictată pe lemn încastrată în metal prelucrat în relief.

"Pentru că obiectele respective nu erau însoţite de certificat de export eliberat de Direcţia Cultură Culte şi Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii, s-a constituit o echipă din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, în vederea expertizării bunurilor", a explicat comisarul şef Dan Lazăr.

Totodată, poliţiştii de frontieră i-au întocmit pe numele bărbatului dosar penal pentru tentativă de export ilegal de bunuri culturale mobile, faptă pedepsită cu închisoare între 3 şi 7 ani.