Acum câţiva ani scriam cum a fost emisă autorizaţia de mediu pentru ferma Nutripork de şmecherii din Cluj, care, veniţi în control la Oradea, susţineau că n-au instrumente de măsurat mirosul. Sugeram atunci să le deşertăm o vidanjă în faţa sediului, dacă tot nu le pute nimic până acolo.

Când directorul APM Bihor, Ovidiu Dăescu, a ajuns mare şef peste Garda Naţională de Mediu, a trimis un grup de comisari să verifice situaţia. Văzându-i cum nu-şi puteau ridica mâinile din cauza ghiulurilor grele şi a Rolexurilor butucănoase, mi-am dat seama că nu vor lua nicio măsură.

Acum, problema e din nou pusă pe tapet. Şi din nou specialiştii din deconcentrate se fac de mândra baftă. Madam Merce de la Agenţie tace în păpuşoi, iar domnul Ţepele de la Gardă susţine că totul e OK. Adevărul este că şefii puşi pe criterii politice în instituţii - şi asta e valabil pentru toate partidele - au mâncat atât de mult rahat ca să ajungă în posturi, încât acum au simţurile atrofiate.

Hazlie este, însă, măsura dată de cei de la Garda de Mediu. I s-a cerut firmei poluatoare ca, atunci când goleşte rezervoarele cu rahat, să îi înştiinţeze prin presă pe cetăţenii oraşului. Probabil pentru ca orice orădean, atunci când se amestecă-n dejecţiile porcilor, să-şi pună o clemă de rufe pe nări. Iată cum rezolvă un politruc problema!

Eu nu sunt pentru torpilarea unei afaceri care face profit, dar cred că ar fi indicat ca o felie din beneficii să fie utilizate pentru rezolvarea problemelor de mediu, şi nu pentru rezolvarea problemelor celor de la Mediu.