Săptămâna trecută, un violator recidivist, condamnat de trei ori pentru viol şi tâlhărirea victimei, abia scăpat din arest anul trecut chiar când era în plin proces pentru o nouă tentativă de viol, a comis-o din nou. A încercat să siluiască o orădeancă de 22 de ani, pe podul CFR dintre cartierul Dragoş Vodă şi strada Făcliei.

Spre norocul tinerei, scena a fost surprinsă de doi adolescenţi care au salvat-o şi l-au şi prins pe obsedat. "Dacă nu erau ei, ar fi violat-o şi ar fi tâlhărit-o. Pentru că aşa a făcut de fiecare dată", recunosc poliţiştii...

"L-am topotit oleacă"

Cristina va uita cu greu coşmarul prin care a trecut în seara zilei de sâmbătă, 11 septembrie. În jurul orei 19.00, tânăra a traversat podul CFR peste Criş dintre străzile Făcliei şi Dragoş Vodă când în faţă i-a apărut un bărbat cu penisul scos din pantaloni, care a prins-o de gât, a trântit-o la pământ şi s-a urcat pe ea. Cu o mână o ţinea de gură, ca să nu strige, iar cu cealaltă a început s-o dezbrace.

Îngrozită, fata s-a zbătut şi a ţipat până când strigătele i-au fost auzite de doi adolescenţi care se aflau în preajmă. Adrian Ungur, 14 ani, elev în clasa a lX-a la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, şi Ionuţ Pârcălab, de 15 ani, elev în a X-a la Colegiul Traian Vuia. Cei doi locuiesc în Dragoş Vodă, iar sâmbătă voiau să joace fotbal în Parcul I.C. Brătianu. "Imediat ce am urcat pe pod, am văzut-o culcată la pământ, pe spate, iar peste ea şi pe bărbat. Când a auzit că venim, individul s-a ridicat, încheindu-şi fermoarul de la pantaloni şi luând-o la fugă. L-am prins, l-am topotit niţel şi l-am adus înapoi la locul faptei", a povestit BIHOREANULUI Adrian.

După gratii

Când au ajuns lângă fată, Adrian i-a dat drumul violatorului, ca să o ajute să se ridice. Tânăra era ameţită şi o durea capul din cauza loviturilor încasate de la atacator, însă a avut puterea să sune la 112 şi să-i anunţe pe poliţişti despre cele întâmplate.

Profitând că era ţinut de o singură persoană, individul s-a smucit şi a luat-o din nou la fugă. "L-am ţinut de haină, da' s-a smucit şi a luat-o spre strada Făcliei. Între timp, a apărut o patrulă cu care am pornit în urmărirea lui. A fost prins în zona Parcului Brătianu", a explicat Ionuţ, prietenul lui Adrian.

În aceeaşi seară, violatorul a fost identificat şi reţinut în arestul Poliţiei. "Dacă nu erau cei doi adolescenţi, individul ar fi violat-o şi ar fi tâlhărit-o pe victimă, pentru că aşa a făcut de fiecare dată", a explicat unul din poliţiştii care s-au ocupat de caz şi care îl cunoaşte pe individ ca pe un cal breaz. Căci Petru Cristea Hera, fratele unui coleg de-al lor, şef de post din comuna Tărcaia, a stat mai mult prin puşcării decât afară, cel mai adesea pentru agresiuni sexuale.

Muşcat la organ

Până în prezent, bărbatul a strâns trei condamnări, toate pentru violuri urmate de tâlhărirea victimei, ultima în 2004, când a primit 10 ani de închisoare. A fost eliberat condiţionat în aprilie 2009, cu un rest de pedeapsă de 1.310 zile - adică aproape 4 ani - pe care, în cazul încălcării condiţiilor de eliberare şi comiterii unei noi fapte penale, urma să le execute.

La nici două luni de la eliberare, bărbatul a atacat o femeie în vârstă din Rieni, culmea coincidenţelor, mamă a unui poliţist orădean. Victima s-a apărat, l-a zgâriat şi lovit. Aşa că, văzând că nu biruie, maniacul a renunţat la ideea violului şi a încercat s-o oblige la sex oral. "Mi-a băgat organul în gură iar eu l-am muşcat, moment în care s-a dat la o parte şi am reuşit să mă ridic. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar apoi a fugit", a explicat femeia în plângerea făcută.

Prins de poliţişti şi trimis în judecată în stare de arest preventiv, bărbatul a fost condamnat iniţial de Judecătoria Beiuş la executarea celor 1.310 zile de închisoare care i-au mai rămas după eliberarea condiţionată, plus menţinerea arestului preventiv până la rămânerea definitivă a sentinţei.

Cum a ajuns, totuşi, ca perversul să zburde din nou în libertate? Simplu: Hera a atacat sentinţa la Tribunalul Bihor, unde - la a doua şedinţă a procesului, pe 30 noiembrie - a venit surpriza: a fost pus în libertate pe considerentul că "există serioase indicii că ar putea fi incidentă o cauză de nepedepsire". Pe româneşte, că individul ar putea fi nevinovat.

Nesilit de nimeni...

Argumentele judecătorilor au venit odată cu sentinţa, dată în aprilie 2010. Pentru că bătrâna nu putea dovedi că şi-a "înmuiat" atacatorul cu strigătele ei ori pentru că l-a muşcat de penis, judecătorii au concluzionat că femeia a renunţat de bunăvoie la acuza de viol, motiv pentru care obsedatul nu putea fi pedepsit. "În opinia noastră nu se impune condamnarea inculpatului pentru tentativa de viol în condiţiile în care starea de fapt analizată relevă cu certitudine că neconsumarea infracţiunii se datorează exclusiv voinţei inculpatului", se arată în decizia Tribunalului.

Magistraţii l-au condamnat, totuşi, pentru loviturile aplicate bătrânei, în final pedeapsa fiind aceeaşi cu cea stabilită la Judecătoria Beiuş, adică de 1.310 zile. Sentinţa nu e definitivă însă, fiind atacată deja de reprezentanţii Parchetului, care o consideră prea blândă.

Pe bună dreptate, căci acum individul ar fi făcut o nouă victimă dacă nu ar fi intervenit doi adolescenţi curajoşi şi cu spirit civic. Care au salvat de astă dată nu doar o victimă, ci şi obrazul unei Justiţii mult prea blânde...


CAZIER DE VIOLATOR
Abonat la eliberări condiţionate

Petru Cristea Hera, 39 ani, a fost condamnat prima oară în 1992, pentru furt calificat, la trei ani de muncă silnică. Apoi în 1994, pentru tâlhărie, distrugere, violare de domiciliu şi viol, a primit 6 ani de închisoare, iar în 1996, alţi 6 ani pentru furt calificat.

În 1998, Hera a mai fost condamnat la 9 ani pentru tâlhărie şi viol, în 2000 la 3 ani şi 6 luni pentru furt calificat, iar în 2004 a primit 10 ani pentru tâlhărie şi viol. Plus, în acelaşi an, într-un alt dosar, 3 ani şi 6 luni pentru furt, pedeapsă contopită însă cu cea pe care începuse să o ispăşească.

De fiecare dată, bărbatul a fost eliberat condiţionat, înainte de termen. Motivul? În penitenciar era puşcăriaş model! Poate şi pentru că n-a avut nicio potenţială victimă prin preajmă...