Miercurea trecută trebuia să fie sărbătoare pentru bătrânul Teodor Ştef din Subpiatră, o mică aşezare din comuna Ţeţchea. Era ziua lui de naştere şi, ca totdeauna, urma să audă veşti de la cei trei copii, un fecior şi două fiice, toţi plecaţi la muncă printre străini.

Dorina, fata cea mare, de 37 de ani, era mereu prima care îl suna, înainte să înceapă lucrul la o şcoală din oraşul belgian Anvers, unde era femeie de serviciu. De astă dată, însă, telefonul s-a încăpăţânat să tacă până spre seară, când a sunat mezina, Elena. Nu să-l ureze, ci să-i dea o veste neagră. Dorina era moartă! Fusese ucisă în apartamentul ei de un bărbat cu care la un moment dat a avut o relaţie, individul tăindu-i gâtul şi aruncându-i cadavrul pe geam.

Despărţire şi nu prea

Tragedia s-a petrecut în Anvers, centrul regiunii Flandra, unde Dorina Ştef locuia de mai bine de 10 ani, crescându-şi singură băieţelul de 6 ani după despărţirea de tatăl acestuia. N-a avut noroc în dragoste, povesteşte tatăl tinerei, Teodor Ştef. "Tatăl băiatului, un italian din Sicilia, e băiat bun şi au rămas prieteni. O ajuta şi fiu-meu, care stă tot în Anvers"...

Iarna trecută, în timp ce micuţul a rămas de sărbători cu familia tatălui său, în Italia, Dorina a venit acasă la părinţi. Atunci l-a cunoscut, zice bătrânul, pe cel care miercurea trecută avea să-i devină călău, Ludovic Zetocha (foto), un slovac de 38 ani din Lugaş, unde locuiesc părinţii şi sora sa. "S-au întâlnit la un club. S-a dus cu cealaltă fiică a mea, Elena, într-o seară, şi bărbatul a abordat-o", îşi aduce aminte bătrânul.

Zetocha, şi el tot despărţit, ajunsese de puţin timp acasă. În ultima vreme făcea naveta între Germania, Olanda, Austria şi Italia, unde, zic sursele BIHOREANULUI, ar fi ajuns şi prin arest din cauza violenţelor şi a unor prostituate pe care le-ar fi scos la produs. "Nouă ne-a spus că lucrează la o firmă de exploatare lemnoasă din Austria. Auzisem că are un trecut aiurea, dar Dorina a avut încredere în el", povesteşte Elena Ştef, plecată la muncă, la rându-i, în Dubai.

După sărbătorile de iarnă, întoarsă în Belgia, Dorina s-a trezit cu Zetocha la uşă. Întâi în vizită, apoi s-a mutat de-a dreptul la ea. "La început a fost atent, iubitor cu ea şi cu copilul. Dar nu pentru mult. La un moment dat a încercat s-o lovească, iar atunci Dorina n-a vrut să mai continue relaţia. I-a cerut să plece", spune Elena.

La pândă

Zetocha a plecat, însă a început să-şi terorizeze fosta prietenă, bombardând-o cu telefoane de ameninţări. Luna trecută a încercat să le pună în practică pentru prima dată: într-o seară s-a întors unde locuia Dorina, s-a ascuns în casa scării până dimineaţa, iar când tânăra a dat să iasă ca să-şi ducă băiatul la grădiniţă a intrat peste ea.

"Şi-a păstrat calmul şi a reuşit să-l scoată din casă, rugându-l s-o însoţească până la grădiniţă. Când băiatul a intrat, Ludovic i-a cerut să plece cu el, dar Dorina l-a refuzat. Atunci a lovit-o, a bătut-o de faţă cu alţi oameni, iar apoi a fugit chiar cu maşina ei. Dorina l-a reclamat la Poliţie", îşi aminteşte sora ei.

Autoturismul a fost găsit câteva zile mai târziu în Bruxelles, dar Zetocha părea că intrase în pământ. N-a mai sunat, n-a mai lăsat mesaje. Familia tinerei e convinsă însă că a continuat s-o urmărească. La fel bănuiau şi poliţiştii belgieni, care, zice Elena, i-au dat Dorinei un telefon cu o cartelă specială de pe care, cu un simplu apel, fără să trebuiască să vorbească, putea să-i alerteze când bărbatul ar fi încercat s-o mai atace.

Măcelul

Liniştea a fost de scurtă durată. Marţea trecută, cum s-a înserat, Zetocha a intrat din nou în clădirea unde stătea tânăra. De astă dată, a stat o vreme în curtea interioară, de unde s-a căţărat apoi pe terasa unui apartament de la etajul I. Proprietarul, un bărbat de 57 ani, n-a apucat să se opună. Până să se dezmeticească, Zetocha l-a pus la pământ, l-a legat şi i-a pus un căluş în gură. L-a ţinut până miercuri dimineaţă, în jurul orei 10. Atunci, sub ameninţarea unui cuţit, l-a dirijat până la etajul III şi l-a pus să bată la uşa Dorinei. "Ştia, probabil, că lui nu o să-i deschidă", avea să relateze bărbatul ziariştilor belgieni.

Fără să bănuiască ceva necurat, Dorina i-a deschis vecinului, pe care Zetocha l-a împins înăuntru, unde i-a pus din nou căluşul în gură. Speriată, tânăra a încercat să scape. "A reuşit să pună mâna pe telefonul pe care îl primise de la Poliţie şi a sunat după ajutor, iar când a auzit sirenele a ieşit în geam să le spună poliţiştilor că atacatorul e înăuntru", a povestit vecinul fetei.

Acela a fost momentul în care Zetocha a luat cuţitul şi, fără să stea pe gânduri, i-a secţionat gâtul. După câteva clipe i-a aruncat trupul pe geam, în faţa poliţiştilor şi a trecătorilor care urmăreau îngroziţi scena. Tânăra a murit pe loc. "N-o să uit niciodată priveliştea aceea", spune, şocat, vecinul româncei.

După gratii

Bărbatul a fost eliberat de echipajele de intervenţie rapidă ale Poliţiei, care au forţat intrarea în apartamentul tinerei. Iniţial, Zetocha le-a scăpat. Plin de sânge şi cu cuţitul în mână, a ieşit pe balcon şi s-a cocoţat pe balustradă, ameninţând că se sinucide, motiv pentru care oamenii legii au blocat zona şi au desfăşurat saltele gonflabile, dar au adus şi o macara cu care poliţiştii au urcat la ucigaş, pentru a-l convinge să coboare.

Într-un târziu, Zetocha a acceptat, dar nu înainte de a se tăia, demonstrativ, pe gât şi braţe, ca şi cum ar fi vrut să arate că încearcă să-şi pună şi el capăt zilelor. Rănile au fost superficiale, dar poliţiştii l-au dus oricum la spital, unde a rămas internat sub pază. La solicitarea procurorilor, judecătorii din Anvers au dispus arestarea bihoreanului, sub acuzaţia de omor şi lipsire de libertate, fapte pentru care riscă să stea după gratii următorii 25 ani.

Oricât de grea pare, pedeapsa nu îi încălzeşte cu nimic pe apropiaţii şi rudele victimei sale. Săptămâna trecută, încovoiaţi de suferinţă, părinţii Dorinei se gândeau doar cum să-şi aducă fiica acasă, s-o poată înmormânta creştineşte, dar şi cum o să-i explice unui copil de 6 ani că mama lui nu mai este. Fiind plecat la bunicii din Sicilia, băieţelul Dorinei a scăpat din mâinile criminalului, dar încă nu i-a putut spune nimeni că de-acum încolo mama îl va veghea doar dintre îngeri...