Deputatul Octavian Bot devine primul parlamentar român care vorbeşte despre "arestarea la domiciliu" a preşedintelui Traian Băsescu, fie şi în sens figurat, pentru a-l scuti de o nouă încălcare a Constituţiei.

"Respectarea Constituţiei este obligatorie şi pentru preşedinte? Da, este obligatorie, de la vlădică la opincă. A încălcat Constituţia preşedintele Băsescu atunci, şi nu doar atunci, când a găzduit la Cotroceni o reuniune a PMP? Da, a încălcat Constituţia. Când cineva încalcă o lege, iar Constituţia este legea supremă, trebuie sau nu trebuie să fie pedepsit? Da, trebuie", a spus, retoric, deputatul Partidului Liberal Reformator Octavian Bot, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Acesta a afirmat că "dacă pretindem că România este stat de drept, atunci trebuie să admitem că un preşedinte nu are voie să încalce Constituţia nici în prima zi, nici în ultima zi a mandatului", astfel că Traian Băsescu poate fi suspendat în mod justificat din această funcţie indiferent de faptul că până la alegerile prezidenţiale mai este o perioadă de timp scurtă şi că mandatul său se va încheia în curând.

Octavian Bot a spus, de asemenea, că suspendarea preşedintelui poate fi făcută chiar dacă Traian Băsescu "în stilul său de bărbat dur, ameninţă că dacă va fi suspendat, va intra în campanie electorală" şi a afirmat că susţinerea şefului statului conform căreia îşi poate prelungi mandatul în acest caz este fără temei, adăugând că intrarea sa în campanie ar fi o nouă încălcare a Constituţiei, iar "pentru a-l feri" de o asemenea greşeală "poate că ar trebui să fie "arestat" la domiciliu".

"Este clar că Traian Băsescu nu ar avea voie să intre în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, cum îşi doreşte, şi cum deja face de pe acum. Ar însemna o nouă încălcare a Constituţiei. El ar putea doar să-şi facă propria campanie, în vederea referendumului, nu să fie şeful de campanie al PMP. Pentru a-l feri de o nouă încălcare a Constituţiei, poate că ar trebui, dacă va fi suspendat, să fie "arestat" la domiciliu", a spus deputatul PLR. El a precizat că "această "arestare" la domiciliu trebuie, însă, să fie înţeleasă la figurat".

De asemenea, Octavian Bot a afirmat că eventuala suspendare a preşedintelui nu va declanşa nicio criză politică, deoarece este o procedură constituţională, iar susţinerea lui Traian Băsescu potrivit căreia în acest caz ar putea obţine o prelungire a mandatului este o "tâmpenie", deoarece acest lucru nu este constituţional.

"Articolul 98 al Constituţiei prevede că dacă preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul sau dacă este suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de către preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor. Când domnul Băsescu a fost bolnav, operat la Viena, vrea să ceară şi pentru asta prelungirea mandatului? Una din tâmpeniile pe care le spune Traian Băsescu este că îşi va prelungi mandatul pentru că n-a fost la "servici" şi nu a luat "salar", dar el ia îndemnizaţie, nu este salariat, angajat la Preşedinţia României", a spus Octavian Bot.

El a citat şi articolul 83 al Constituţiei, care arată că "mandatul preşedintelui poate fi prelungit prin lege organică în caz de război sau de catastrofă" şi a subliniat că prelungire nu poate fi decisă de Curtea Constituţională. "Asta, că CCR i-ar putea prelungi mandatul, este o tâmpenie, pentru că CCR nu dă legi, Parlamentul face legi", a spus deputatul PLR.