"În sfârşit am ocazia să ţin o prelegere despre traseism", a spus deputatul Octavian Bot, în prezent şef al organizaţiei judeţene a Partidului Liberal-Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu după ce, anterior, a experimentat calitatea de membru în alte nouă partide.

În opinia lui Bot, criticile aduse de politicienii din opoziţie şi de presă recentei Ordonanţe de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a legalizat prostituţia politică nu sunt altceva decât manifestările "unei isterii nemaipomenite", iar traseismul este chiar o virtute, pentru că "nu poţi să ţii aleşii locali sclavi într-un partid".

Invocând o mai veche decizie a Curţii Constituţionale, conform căreia parlamentarii nu pot fi lăsaţi fără mandate dacă îşi schimbă partidul, Bot a spus că ceea ce este permis senatorilor şi deputaţilor ar trebui să fie permis şi aleşilor locali, astfel că Ordonanţa lui Ponta nu face decât să se conformeze deciziei CCR.

"Ordonanţa nu constrânge pe nimeni să schimbe partidul, ci dă aleşilor locali posibilitatea să opteze", a spus Bot, adăugând apoi un citat din Constituţie, care reglementează "dreptul cetăţenilor la libera asociere", fără a nuanţa, însă, că şi până acum politicienii au avut dreptul să facă parte din orice formaţiune ar fi dorit, dar în cazul traseismului îşi pierdeau funcţiile de demnitate politică în care sunt aleşi la nivel local.

"Toată isteria asta seamănă cu frenezia susţinerii votului uninominal", a mai spus Bot, uitând - voit sau nu - că şi votul uninominal a fost susţinut tot de PSD după ce fusese iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu.

În ce priveşte disponibilitatea PLR de a primi traseişti în rândurile sale, Bot a spus că acesta are "uşile deschise". "Toţi primarii, dacă vor să ni se alăture, au uşile deschise", i-a poftit deputatul alături de el pe cei dispuşi să-şi trădeze partidul. "Ar fi avantajaţi să facă parte dintr-un partid aflat la guvernare", a adăugat el, fără perdea. "Dacă vor veni, noi îi aşteptăm cu plăcere, acum avem şi un sediu unde să-i primim", a încheiat el, bucuros că PLR Bihor a preluat, cu circa "o sută de membri" cu tot, sediul din strada George Enescu nr. 24 al PNŢCD Bihor.

"Deisigur că deplâng soarta PNŢCD, dar PNŢCD a murit de mult, ceea ce face Aurelian Pavelescu (n.r. - preşedintele formal al acestei formaţiuni) nu mai are nicio legătură cu Corneliu Coposu", a mai spus Bot.