Octavian Bot şi-a făcut intrarea teatral în sala unde şi-a anunţat, marţi, trecerea la al zecea partid. Amintind de gestul din 2008, când şi-a pus degetele la tâmplă, glumind că se împuşcă dacă nu iese deputat din partea PDL, Bot a ridicat în aer bastonul pe care, bolnav fiind, îl foloseşte pentru a se deplasa.

El a spus că, totuşi, nu va face precum Lăpuşneanu Vodă, adică se va întoarce în Oradea, deşi în 2012 a fost ales deputat PNL în Sectorul 2 Bucureşti, "nu pentru a-i popi" pe alţii, ci pentru a repune bazele liberalismului într-un nou partid, cel Liberal Reformat iniţiat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

"Bătuţi în cap"

Din capul locului, Bot a spus că pleacă din PNL pentru "ce s-a întâmplat la Congres", când partidul a încăput pe mâna unei "găşti", în fruntea căreia se află Klaus Johannis, care nu este o personalitate politică, ci doar un "personaj oportunist", lipsit de anvergură naţională.

"Klaus Johannis nu mă impresionează că-i neamţ, am avut la Politehnica din Timişoara destui colegi nemţi şi parcă erau bătuţi în cap. Este un pămpălău, adică, potrivit DEX, greoi, molatic, fără personalitate. Vorbeşte rar şi puţin, pentru că nu ştie multe, şi de aceea nu are ce căuta în fruntea unui partid", l-a portretizat Bot, rapid, pe noul lider PNL, formaţiune despre care a spus că "are mulţi membri, dar puţini liberali", şi că a "trădat" idealurile USL, pentru că a părăsit guvernarea în loc să se lupte pentru impunerea măsurilor liberale.

Lăsaţi liberalii să vină la mine!

Octavian Bot a mai afirmat că "singura soluţie pentru liberalism este crearea unui nou partid" şi, în context, şi-a asumat calificativul ironic de "zecist" pus de BIHOREANUL pentru că trece în al zecelea partid, dar l-a luat în serios, afirmând că "toate filialele pe care eu le-am creat au fost cele mai bune", exemplele date fiind cele ale PNL 93, PNL-AT, PNLCD, UFD.

Spunând că "nu va popi pe nimeni" pentru că nu este "răzbunător", Bot a zis că-şi aşteaptă în noua formaţiune vechii colegi din PNL, chiar dacă a specificat că "nu racolăm membri şi nu vrem să destructurăm PNL Bihor". "Oamenii vor veni singuri să ni se alăture", a pronosticat Bot, nu fără a aminti că cei ce conduc organizaţia judeţeană a PNL sunt, totuşi, aşa cum i-a etichetat în 2012, nişte "ciumeţi".

"Noi nu suntem trădători, noi suntem cei care vrem să continuăm idealurile USL, să promovăm măsuri pentru prosperitatea cetăţenilor şi a României", i-a ţinut isonul un alt transfug de la PNL, Silviu Torjoc, cel care a şi luat loc alături de Bot la masă, alături de fostul consilier liberal de la mijlocul anilor 90, Celus Apostol, şi de Mircea Teaha şi Vasile Cârje, prieteni ai deputatului.

"Hoţi, proşti, satrapi"

În sala unde Bot şi-a "lansat" noua formaţiune a mai fost prezent şi avocatul Lazăr Cutuş, fost membru, timp de 14 ani, al PD şi PDL, care s-a dezlănţuit într-o diatribă împotriva celor cu care PNL vrea să fuzioneze.

"Reprezint unul din cele 7,4 milioane de români înşelaţi de PNL, nişte indivizi care, când s-au văzut cu acest rezultat (n.r. - referire la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu desfăşurat în 2012), n-au ştiut ce să facă cu el şi atunci l-au dat PDL, o adunătură de hoţi, proşti, satrapi, vă spun eu. PNL-iştii să ştie că dând mâna cu PDL-ul i-a muşcat şarpele cel mai veninos, care o să-i omoare lent", a proorocit Lazăr Cutuş.

După scurta conferinţă de presă, cei prezenţi s-au retras la o cafea cu deputatul Bot, care a continuat să le explice şi într-un cadru neformal cum va pune pe picioare cel de-al zecelea partid. Pe care nici el nu ştie, deocamdată, când îl va părăsi, în favoarea unui altuia, desigur că liberal...