După ce instanţa i-a dat câştig de cauză directorului demis de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Florin Nicoară, redându-i acestuia funcţia de conducere, inspectorul şcolar general Virgil Blage anunţă că nu renunţă, iar sentinţa va fi atacată.

„Aşteptăm hotărârea motivată şi vom uza de termenele prevăzute pentru a introduce recursul”, a declarat Blage, vineri, pentru BIHOREANUL.

Va face recurs

Şeful IŞJ Bihor a precizat că, în opinia sa, în procesul de la Tribunalul Bihor nu s-a ţinut cont de legalitatea demiterii directorului, ci doar de oportunitate, aşa că Inspectoratul Şcolar va continua demersul. „Cine nu mă cunoaşte îşi face iluzii că mă voi opri aici”, a declarat inspectorul şcolar general.

În plus, acesta a subliniat că i s-a părut ciudat faptul că cererea de abţinere invocată de judecătoarea căreia i-a fost distribuit dosarul - şi care are doi copii elevi la Colegiul Gojdu, ce au participat şi la protestul declanşat împotriva demiterii lui Nicoară - a fost respinsă. Ulterior, IŞJ Bihor a făcut şi o cerere de recuzare pe numele judecătoarei. "Bănuiesc că a fost respinsă şi aceasta, dat fiind că acum avem deja sentinţa", a spus Blage.

Reclamaţie la CJSU

Blage a anunţat că va deschide şi noi fronturi de luptă. Mai precis, Inspectoratul Şcolar va depune o plângere prealabilă la Colegiul Gojdu, pentru anularea hotărârilor Consiliului de Administraţie, prin care s-a decis ca, o zi pe săptămână, elevii să participe online la lecţii, în ciuda faptului că Oradea este în scenariul de funcţionare care impune prezenţa fizică. Dacă plângerea nu va fi soluţionată aşa cum IŞJ Bihor vrea, cel mai probabil, instituţia va deschide un proces.

„De asemenea, luni vom face o plângere la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sesizând încălcarea hotărârii prin care s-a stabilit că unităţile de învăţământ din Oradea funcţionează în scenariul I”, a declarat inspectorul şcolar general.

Elevi transferaţi pe lângă lege

Pe de altă parte, Blage susţine că va face şi o plângere penală, pentru ceea ce a numit „transferuri ilegale” pe care le-a depistat la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi pe care le-a reclamat şi Ministerului Educaţiei.

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, înainte să-l demită pe Nicoară, Blage a reclamat la Bucureşti că în clase de-a IX-a de la Colegiul Gojdu s-au făcut transferuri de elevi care aveau medii mai mici decât ultima admisă în clasele respective. Mai precis, după repartizarea computerizată a elevilor, în sesiuna specială, s-au admis cazuri speciale, cum sunt cele ale fraţilor gemeni, chiar dacă aceşti elevi aveau medii mai mici decât ultima admisă, lucru permis de lege. Numai că media cazului special admis a fost apoi considerată ultima, nu cea de la repartizarea computerizată, iar în acest interval de note s-au mai transferat şi alţi elevi.

„Vom face o plângere la Parchet. Nu avem de-ales, pentru că în contenciosul administrativ nu mai putem merge cu această problemă, deoarece au trecut mai mult de 6 luni”, a declarat Blage.

Şeful IŞJ Bihor nu a putut preciza, însă, când anume va face denunţul penal, spunând că deocamdată juriştii Inspectoratului trebuie să pregătească documentele pentru celelalte demersuri.