A fost "care pe care", săptămâna trecută, în învăţământul bihorean. După demiterea directorului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Florin Nicoară, profesorii şi elevii s-au solidarizat cu acesta şi au protestat atât online, cât şi în curtea şcolii, ba chiar şi-n stradă, cerând demisia şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Virgil Blage.

În timp ce Nicoară a acuzat o răzbunare, şeful IŞJ a dezvăluit că a reclamat Ministerului Educaţiei şi alte belele de la Gojdu, şi anume transferuri dubioase de elevi. Ministrul însuşi a catalogat mazilirea ca legală, dar nu şi... oportună, pentru ca vineri să intre în scenă şi susţinătorii lui Blage: zeci de profesori i-au luat apărarea printr-un memoriu în care atenţionează că "nu se poate ca legea să fie numai pentru unii".

O demitere "cu cântec"

Florin Nicoară, profesor, fost director al Colegiului Național Emanuil GojduFlorin Nicoară (foto) a fost demis  pe 21 mai prin votul Consiliului de Administraţie al IŞJ, pe motiv că, deşi oraşul este în scenariul I, săptămânal fiecare clasă din şcoala sa stătea acasă, pentru lecţii online. În  Gojdu, orele aveau în continuare 40 de minute, iar pauzele 5 minute, timp în care elevii oricum nu aveau voie să iasă din săli, fapt ce a stârnit reacţia şefului IŞJ.

"Domnul director se consideră deasupra legii. Este regretabil că elevii sunt ţinuţi ca în puşcării, cu pauze de 5 minute eventual, nu sunt lăsaţi în curte, se schimbă profesorii ca şi gardienii. Nu poţi să-ţi baţi joc de dimensiunea orei didactice, să o faci de 40 de minute, iar copiii de la Gojdu să fie la ora 12 pe terase", declara BHOREANULUI Virgil Blage.

De cealaltă parte, Nicoară a afirmat că demiterea ar fi o răzbunare personală, pentru că "nu am stat cu capul plecat atunci când s-a tăiat o clasă de-a IX-a la Gojdu, mi-am spus nemulţumirea". Cert e că decizia a stârnit numeroase reacţii în spaţiul public, profesorii şi elevii coalizându-se sub mesajul "Gojdu protestează - Uniţi pentru directorul Nicoară", participând la proteste pentru susţinerea acestuia şi condamnând spusele lui Blage.

Cu cafele-n curtea şcolii

Lunea trecută, peste 200 de elevi, atât din clase gimnaziale, cât şi de liceu, precum şi mai mulţi profesori - toţi purtând banderole portocalii cu însemnele Colegiului - au ieşit să protesteze în curtea şcolii. Cei mai mulţi au ridicat şi pancarte cu mesaje de susţinere pentru ex-director, precum şi mesaje persiflante inspirate de declaraţiile şefului IŞJ Bihor: "Elevii de la terasă nu se lasă", "Deţinuţii 9A ies în stradă la cafea", "Puşcăriaşi în permisie susţinem gardian Nicoară", "Uniţi pentru Nicoară" sau "Gojdu protestează".

Mulţi tineri au adus cu ei cafele în recipiente de tip "to go", vrând să arate că pot învăţa şi dacă, uneori, ies la cafea. Între altele, au scandat numele lui Nicoară, dar şi sloganuri ca "Ne vrem directorul înapoi!", respectiv "Blage, demisia!".

Câţiva au luat microfonul şi şi-au spus oful, lăudând totodată activitatea lui Nicoară. Unul dintre ei a fost Alex Slavoia, licean cu rezultate impresionante la olimpiade, inclusiv o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, care a spus că directorul i-a ajutat pe olimpici şi le-a netezit parcursul spre rezultate importante.

Totodată, directoarea adjunctă Anca Mile, care a preluat atribuţiile lui Nicoară, a anunţat că membrii corpului profesoral şi personalul didactic auxiliar au semnat un memoriu pe care îl vor depune la IŞJ, în care se subliniază că toate deciziile privind activitatea Colegiului în pandemie au fost luate în Consiliul de Administraţie. "Consiliul profesoral consideră activitatea managerială a domnului director ca fiind una democratică şi eficientă", concluzionează memoriul.

În marş, la IŞJ

Joi, protestul s-a mutat în piaţa publică. Cam 200 de elevi, profesori şi părinţi s-au strâns în Piaţa Unirii cu pancarte precum "Blage, nu uita, va veni şi ziua ta", "Uniţi pentru Nicoară", "Excelenţa călcată în picioare", "Premianţi şi olimpici, batjocoriţi, nu susţinuţi", "Gojdiştii deţinuţi îşi vor demnitatea înapoi".

Dacian Meza, părinte elev Colegiul Gojdu OradaeUn părinte, Dacian Meza (foto), s-a îmbrăcat cu haine cu dungi, interpretând astfel rolul unui puşcăriaş (referire la afirmaţia şefului IŞJ că elevii sunt ţinuţi la Gojdu ca în puşcărie). El a ţinut în mână şi o diplomă obţinută de fiica sa, pe care scria "Medalia de aur", pentru rezultatele obţinute la Concursul online de Lingvistică 2021. "Atâta vreau să spun: faptele vorbesc. Fata mea s-a simţit jignită de spusele inspectorului-şef. El nu mai face cinste învăţământului bihorean, aşa că îi cerem demisia".

De asemenea, în piaţă au fost prezenţi şi directorul Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor şi elevi de la alte şcoli veniţi să susţină mişcarea colegilor de la Gojdu. Unii tineri, pe lângă pancarte, aveau şi alte obiecte de recuzită. O elevă în clasa a XI-a, Carolina Jurcău, şi-a pus pe mâini cătuşe, tot cu referire la remarca lui Blage.

La manifestare a fost prezent şi ex-directorul Florin Nicoară. "I-am cerut şi eu public demisia (lui Blage - n.r.). Dânsul doreşte ore de 50 de minute, dar şcoala nu e condusă de Inspectorat, ci de Consiliul de Administraţie. Dacă dorea să facă şcoală cu 50 de minute, trebuia să rămână director", a declarat ex-directorul.

"Jos, Blage!"

inspectorului general școlar din Bihor, Virgil BlageProtestatarii s-au deplasat în faţa IŞJ, unde Ştefan Abrudan, şeful Consiliului Elevilor din Colegiul Gojdu, a vorbit despre nemulţumirile colegilor, iar mulţimea a strigat "Demisia", "Jos, Blage!" şi "Hai, Nicoară!". Tânărul a criticat faptul că liceul a fost batjocorit de Inspectorat, fără să se fi cerut scuze publice, dar şi că instituţia nu pune accentul pe elev. Protestul s-a încheiat cu adolescenţii retrăgându-se "la terase", în vreme ce o delegaţie condusă de Abrudan a urcat în sediul IŞJ Bihor, fiind primită în biroul inspectorului general Virgil Blage (foto).

Atmosfera a fost una încărcată, elevii cerând explicaţii pentru demiterea lui Nicoară. Blage a încercat să le explice cum a încălcat şcoala mai multe legi, o problemă majoră fiind şi cea a transferurilor. "Vreau să vă aduc la cunoştinţă că vom avea discuţii şi despre transferurile elevilor din ultimii doi ani, care au ajuns la Gojdu. Ale unor elevi cu medii mai mici decât cei care au intrat ultima dată. Ţine tot de spiritul vostru? Credeţi că ceea ce aţi strigat afară face cinste unor elevi?", le-a zis Blage. Mai mult, el le-a reproşat tinerilor că au organizat protestul în timpul programului. "În nicio unitate de învăţământ programul nu se încheie la 12. La voi s-a terminat pentru că aţi încălcat scenariul".

Elevii i-au răspuns că deciziile privind orele de studiu şi pauzele au fost luate de Consiliul de Administraţie al şcolii, deci sunt hotărâri interne, şi că, în urma unui sondaj făcut de ei şi adresat părinţilor, 81% dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de durata orelor şi a pauzelor. "Legea e lege, trebuie aplicată tuturor", le-a replicat inspectorul general.

Discuţiile s-au aprins când Abrudan l-a întrebat ce calitate are el pentru a lua aceste decizii, moment în care şeful IŞJ nu a mai vrut să discute cu acesta, continuând să vorbească cu ceilalţi trei reprezentanţi. Întrebat dacă îşi asumă declaraţiile făcute BIHOREANULUI, Blage a recunoscut că le-a făcut în urma relatărilor unor părinţi nemulţumiţi şi că nu îşi schimbă părerile, declaraţie care a pus capăt dialogului. La final, tinerii au comentat că întâlnirea a fost "un monolog excepţional"...

Nicoară contestă, Blage acuză

Între timp, scandalul ia amploare. Nicoară a contestat demiterea în instanţă, iar şeful IŞJ a dezvăluit că, anterior acestei decizii, a trimis la Ministerul Educaţiei un raport prin care arată că la Gojdu s-ar fi făcut mai multe transferuri "neclare" în clasa a IX-a, deşi elevii transferaţi aveau medii mai mici decât ultima admisă pentru accederea în clasele respective.

"După repartizarea computerizată a celor 28 de elevi, media ultimului admis este cea de-a 28-a. În sesiunea specială vine un geamăn, care are dreptul să stea în aceeaşi clasă cu fratele său, dar are o medie mai mică. Vor fi în aceeaşi clasă 29, dar media geamănului, care este mai mică, nu este considerată ultima medie a ultimului admis, ci ultima medie rămâne cea de-a 28-a. Acum, între media geamănului şi media ultimului admis există un interval, şi atunci ce se întâmplă? În acest interval sunt transferaţi anumiţi elevi care au media mai mare decât geamănul, dar mai mică decât a celui de-al 28-lea", a declarat Blage, citat de edupedu.ro.

Acesta nu a oferit detalii, precizând că aşteaptă un punct de vedere din partea Ministerului. "Nu am primit încă un răspuns, dar domnul ministru mi-a cerut un punct de vedere scris vizavi de situaţia din ultimele zile, l-am trimis şi am reamintit că există şi această situaţie semnalată deja la Minister", a spus Blage.

Semn că lucrurile nu se vor opri aici. Ba dimpotrivă, ar putea scoate la lumină chestiuni mult mai serioase...


HOP ŞI MINISTRUL
Demitere legală, dar nu oportună

Vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacţionat la scandalul demiterii directorului de la Gojdu. Într-o declaraţie pentru site-ul edupedu.ro, acesta a afirmat, în esenţă, că decizia şefului IŞJ Bihor a fost luată în condiţii legale, dar în opinia sa "nu este oportună".

"Sunt două perspective. Din perspectiva legalităţii, a respectării ad-litteram a prevederilor ordinului comun de ministru (n.r. – al Educaţiei şi al Sănătăţii), atunci când rata de infectare este mai mică de 1 la mie, elevii revin integral cu prezenţă fizică, cu excepţia situaţiilor în care infrastructura nu permite asigurarea condiţiilor de protecţie sanitară. Din perspectiva oportunităţii, găsesc că o astfel de măsură nu este oportună în momentul în care mai sunt doar câteva săptămâni până la susţinerea examenelor naţionale", a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă, după ştiinţa sa, IŞJ Bihor mai reproşează ceva conducerii Colegiului Gojdu, Cîmpeanu nu a oferit un răspuns clar. 


PROFESORI PRO-BLAGE
"Nu se poate ca legea să fie numai pentru unii"

Mai mulţi directori şi profesori de grădiniţe, şcoli şi licee din Bihor au reacţionat şi ei după demiterea directorului de la Gojdu, redactând un memoriu prin care îl susţin pe şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, şi în care afirmă că cei care ţin ore de 40 de minute nu respectă legea, dar primesc acelaşi salariu precum ceilalţi profesori. Semnatarii spun că participanţii la manifestările de susţinere a lui Nicoară au pledat de fapt pentru "anomalii în educaţie" şi îi sfătuiesc să propună o reformă legislativă, nu să încalce legea.

Ioana Ștefan, directoarea Școlii din SâmbătaPână vineri, 30 de cadre didactice semnaseră memoriul, între acestea numărându-se directorii şcolilor gimnaziale din Sâmbăta, Ceica, Răbăgani, profesori şi educatori ai unor unităţi de învăţământ din Oradea, precum grădiniţe sau Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Orizont. Lista este în continuare deschisă.

"Este o iniţiativă colectivă prin care vrem să arătăm că sistemul de învăţământ trebuie să revină la normalitate. Nu ni se pare corect ca unii să ţină ore de 40 de minute, să plece mai repede acasă şi să ia aceleaşi salarii pe care le iau cei care respectă legea. Vrem să arătăm că există profesori şi de cealaltă parte a baricadei, nu doar cei care ies în stradă şi protestează pentru ceva ce nu este legal", a declarat  directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Sâmbăta, Ioana Ştefan (foto).