Nimic nu va mai fi cum a fost! Termoficare Oradea vrea să ajungă în 5 ani cel mai performant furnizor de apă caldă şi căldură în sistem centralizat din toată ţara.

"Avem investiţii de 104 milioane euro în diferite stadii de implementare, finanţate prin toate canalele posibile, de la fonduri europene la bugetul propriu", spune Stănel Necula, directorul Termoficare.

Un plan ambiţios

Stănel Necula, director Termoficare OradeaDacă termoficarea orădeană ar fi un om, centrala pe gaz din Calea Borşului nr. 23 ar fi inima, reţeaua de conducte ar forma venele, iar dispeceratul de la sediul din strada Jean Calvin nr. 5 ar fi creierul. Termoficare le reînnoieşte pe toate, cu fonduri atrase de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie conform strategiei municipalităţii de a întări operatorul centralizat. "În 5 ani, sistemul centralizat de încălzire trebuie să fie atât de performant încât să atragă orice client", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare. Altfel spus, orădenii să prefere oricând racordarea la CET fie alimentării pe gaz, fie încălzirii pe lemne.

În fond, cu o investiţie minimă în propriile calorifere, clientul beneficiază de serviciile celor mai performante utilaje. Spre exemplu, noua centrală pe gaz, care a scos în primăvară la pensie vechiul CET pe cărbune, este pusă în funcţiune de o turbină General Electric similară unui motor de avion cu reacţie. Sistemul, în valoare de 55 milioane euro, dezvoltă o putere instalată de 45 MW electric şi este dotat cu un recuperator de căldură de minim 43 MW termic. Numai să aibă prin ce să trimită căldură oraşului...

Atenţie, lucrări!

Construcţia noului CET, cofinanţată din bani europeni prin POS Mediu, a fost completată anul trecut cu primele lucrări de înlocuire a magistralelor I şi III din cartierul Rogerius, în valoare de alte 11 milioane euro. Ciuruite de rugină, cele două conducte de mare capacitate provocau pierderi uriaşe, iar avariile în lanţ afectau consumatorii începând din Rogerius până în Velenţa, Nufărul şi Băile Felix. Reabilitarea magistralelor a redus, însă, pierderile cu 15%.

Pentru a creşte în continuare eficienţa sistemului, Termoficare derulează din acest an noi lucrări de reabilitare a magistralelor, în valoare de 22 milioane euro, finanţate prin Planul Operaţional Infrastructură Mare. "Până la sfârşitul anului 2017 vor fi înlocuiţi 20,2 kilometri de reţele", zice Necula. Lucrările au fost deja demarate pe străzi precum Mihai Eminescu, Tudor Vladimirescu, General Magheru şi Piaţa Creangă, iar pe artere precum Oneştilor, Leonardo da Vinci şi Decebal se vor întinde inclusiv anul viitor.

Şantiere contra-cronometru

În plus faţă de aceasta, Termoficare a reuşit să atragă luna trecută încă o finanţare de 5,4 milioane euro, cea mai mare acordată prin programul "Căldură şi confort" derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. "Lucrările sunt în licitaţie şi vor trebui încheiate anul acesta, ca să nu pierdem banii", zice Necula.

Constructorii vor avea de înlocuit 1,5 kilometri de conductă magistrală, pornind de la podul CFR din Calea Clujului, continuând de-a lungul străzilor Mareşal Averescu, Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni şi Căprioarei. Investiţia este menită să ridice nivelul calitativ al serviciilor de termoficare din cartierele Velenţa şi Nufărul.

În plus, proiectul cuprinde lucrări de automatizare la 22 puncte termice, pentru a fi comandate din dispecerat, precum şi de automatizare la alte 125 puncte termice, pentru a putea fi monitorizate de la distanţă.

Te văd!

De altfel, societatea are în plan ca până în mai 2017 să monitorizeze online tot consumul termic al oraşului, prin implementarea unui sistem informatic integrat pentru citirea şi managementul contoarelor, investiţie de 4 milioane euro. "Toate contoarele de căldură şi apă caldă vor fi prinse într-un sistem de citire automată. Vom putea identifica în timp real orice avarie şi vom putea emite facturi fără să mai deranjăm clienţii cu citirea lunară a contoarelor", explică managerul Necula.

Proiectul presupune modernizarea întregului parc de 15.000 de contoare prin montarea a 2.000 de contoare noi, înlocuirea calculatoarelor de la 13.000 de contoare existente şi montarea de module radio pentru transmiterea datelor către dispecerat. După implementarea sistemului, durata de citire a contoarelor se va reduce de la 15 zile, cât este astăzi, la cel mult 4. Şi asta cu eliminarea erorilor umane...

O gigacalorie mai ieftină

Producerea energiei termice într-un mod cât mai eficient, eliminarea pierderilor de pe reţele şi monitorizarea consumului nu sunt, însă, un scop în sine. "Ţinta noastră e să păstrăm acelaşi preţ al gigacaloriei în condiţiile în care subvenţiile de la bugetul local se vor retrage treptat", zice Necula.

Conducerea societăţii caută soluţii de ieftinire a încălzirii şi prin valorificarea potenţialului resursei geotermale de sub oraş. De altfel, primul proiect de acest gen se derulează deja prin programul Rondine, care promovează energiile regenerabile. Investiţia de 4 milioane euro prevede încălzirea pe bază de apă geotermală a Liceului cu Program Sportiv Bihorul şi a încă 150 de consumatori individuali deserviţi de PT 902. Pentru protejarea zăcământului, apa furnizată de pompa din zona Universităţii va fi reinjectată după folosire cu ajutorul unei sonde deja forate în zona Ceyrat.

Clientelă în creştere

Deşi aflate încă în faza de implementare, investiţiile încep să-şi arate efectele. În primele 8 luni ale anului numărul intervenţiilor de pe magistrale s-a înjumătăţit la 145 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar valoarea pierderilor de agent termic de pe conducte s-a redus cu circa 3 milioane euro.

Treptat, consumatorii încep să vadă cu alţi ochi fostul CET. "Oradea e singurul oraş din ţară unde sistemul centralizat de termoficare cunoaşte o creştere continuă a numărului de clienţi. Avem solicitări pentru racordarea a 1.220 apartamente situate în blocuri noi din zona străzilor Apateului, Ceyrat, Dimitrie Cantemir şi Nucetului, dar şi 152 cereri de racorduri noi la case şi 29 de solicitări de reactivare a serviciului depuse de foşti consumatori care s-au debranşat în trecut", spune Necula.

Prin comparaţie, cererile de debranşare de la reţea sunt doar câteva zeci. Reducerea numărului de debranşări va depinde însă în continuare de preţul gigacaloriei raportat la alte forme de încălzire. Şi, mai ales, de modul în care va şti Termoficare să le ţină de cald orădenilor la iarnă...


INVESTIŢII ŞI REPARAŢII
Pregătiri de iarnă

Seria nesfârşită a avariilor care au lăsat fără încălzire şi apă caldă cartiere întregi iarna trecută a determinat conducerea Termoficare să demareze anul acesta, cu cofinanţare de la bugetul local, investiţii şi reparaţii suplimentare în valoare totală de 4,5 milioane euro.

Lista lucrărilor e deschisă de proiectul pilot pentru montarea de module termice la intrarea în scările blocului-turn din capătul străzii Oneştilor. "Locuitorii îşi vor putea regla temperatura din apartamente la nivel de scară, iar apa caldă nu va mai trebui recirculată pentru că nu va mai apuca să se răcească", spune Stănel Necula.

La fel, printre multe altele, au fost reparate reţele primare de pe străzile Beiuşului, Nojoridului şi Ogorului, s-au reabilitat 450 metri de reţele secundare, urmează să fie reabilitat PT 710 din strada Sulyok Istvan, care deserveşte zona de case delimitată de străzile Vladimirescu şi Primăriei iar până la sfârşitul anului vor fi înlocuiţi 3,7 kilometri de reţele de recirculare a apei calde. Societatea are în plan ca până la sfârşitul lui septembrie să reabiliteze sistemul de recirculare a apei calde la încă 22 puncte termice şi să finalizeze reparaţiile la toate cele 149 puncte termice din oraş.

În plus, proprietarii imobilelor neracordate la sistemul centralizat de pe străzile pe care se fac lucrări de reabilitare a reţelelor sunt îndemnaţi să depună cereri de racordare, deoarece pot beneficia de facilităţi pentru proiectarea lucrării, execuţia ei şi chiar achiziţia de materiale.

(advertorial)