Fuziunea Oradea-Sînmartin se va face pentru locuitorii comunei cu păstrarea actualului nivel de impozitare. Pachetul de măsuri fiscale pregătit de primarul Ilie Bolojan pentru a fi adoptat săptămâna aceasta de Consiliul Local Oradea prevede menţinerea impozitelor datorate de localnicii din Sînmartin la acelaşi nivel de acum, până în anul 2031, ba chiar şi reducerea cu 33% a impozitului datorat de firmele din comună, încă de a doua zi după unificare.
"Odată adoptat, în cazul în care referendumul va trece de proba votului, pachetul de măsuri fiscale va deveni parte integrantă a legii privind fuziunea celor două localităţi", promite primarul Oradiei.
Frica de taxe
Cifrele sondajului comandat de municipalitatea orădeană sunt clare. Cu două luni înaintea referendumului din 10 mai privind unificarea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin, peste 55% din locuitorii comunei sunt împotriva fuziunii. Dintre aceştia, 69% se opun unificării de teamă că urbanizarea va aduce cu ea nu doar drumuri şi servicii publice mai bune, dar şi taxe şi impozite mai mari. "Principala temere a locuitorilor comunei se referă la majorarea impozitelor", confirmă iniţiatorul fuziunii, primarul orădean Ilie Bolojan.
Pentru a linişti temerile localnicilor, strategia de unificare prevede o absorbţie în întregime, dar cu efecte pe bucăţi. Astfel, satul Sînmartin, actualul centru de comună, va deveni cartier al Oradiei, ajungând din localitate de rangul IV, criteriu în funcţie de care se stabilesc impozitele, localitate de rang I, asemenea reşedinţei de judeţ. Băile Felix şi Băile 1 Mai vor deveni şi ele localităţi de prim rang, dar cu menţiunea că îşi vor păstra statutul de staţiuni turistice. În schimb, Ciheiul, Cordăul, Rontăul, Betfia şi Haieul vor rămâne tot sate de rang V, singura deosebire faţă de prezent fiind că vor aparţine oraşului...
15 ani de graţie
Pachetul de măsuri fiscale elaborat de primarul Bolojan prevede păstrarea taxelor şi impozitelor din Sînmartin, Băile Felix şi Băile 1 Mai la nivelul actual, în ciuda avansării în rang a celor trei localităţi.
În aceste trei localităţi, fiscalitatea ar urma să ajungă la nivelul din Oradea abia în 2031, adică peste 15 ani, perioadă în care municipalitatea va fi investit în infrastructura comunei. Din 2031, actualizarea impozitelor se va face treptat, de-a lungul unei perioade de cinci ani, până în 2036.
În schimb, impozitele din cele cinci sate aparţinătoare vor rămîne nemodificate, pentru că acestea îşi vor modifica doar unitatea administrativ-teritorială cărora le vor fi arondate, nu şi rangul.
Garantat prin lege!
Propunerile primarului Ilie Bolojan vor fi dezbătute săptămâna aceasta de Consiliul Local Oradea, urmând ca săptămâna viitoare să fie discutate şi în deliberativul din Sînmartin. Ca o măsură asiguratorie oferită locuitorilor comunei, dacă fuziunea va fi aprobată prin vot, facilităţile vor fi întărite şi prin lege. Aşa, indiferent cine va veni la conducerea oraşului în următoarii 20 de ani, taxele locale practicate în cele şase localităţi vor rămâne neschimbate.
"Măsurile vor fi trecute în strategia municipalităţii privind alipirea comunei Sînmartin la Oradea şi vor deveni parte integrantă a legii privind fuziunea celor două localităţi. O lege nu poate fi modificată nici prin dispoziţie a primarului, nici prin hotărâri de Consiliu Local, aşa că localnicii nu au de ce să se teamă", explică Bolojan.
Sătenii îşi vor putea păstra chiar şi ocupaţiile, indiferent că este vorba de creşterea animalelor, de cultivarea plantelor sau de circulaţia cu atelaje. "Pentru sătenii din comună singura deosebire va fi că satele vor deveni aparţinătoare oraşului", asigură primarul orădean.
Reducerea Bolojan
Perioada de graţie oferită localităţilor Sînmartin, Băile Felix şi Băile 1 Mai în următorii 15 ani în care pentru aceştia impozitele vor fi "îngheţate" nu înseamnă că fuziunea nu va avea efecte imediate.
Dincolo de investiţiile în infrastructură şi servicii pe care le promite municipalitatea orădeană tuturor locuitorilor fostei comune, cei mai avantajaţi vor fi întreprinzătorii. "Imediat după aprobarea fuziunii, prin aplicarea în Sînmartin a taxelor din Oradea, fiscalitatea se va diminua, nu va creşte. Spre exemplu, impozitul pentru clădirile aparţinând persoanelor juridice se va diminua cu 33%, de la 1,5% la 1% din valoarea actualizată a clădirii", spune city-managerul Eduard Florea (medalion).
La fel, taxa pentru eliberarea avizelor de funcţionare practicată în prezent de Primăria Sînmartin, între 50-1.000 lei pe an, în funcţie de domeniul de activitate, se va diminua la o sumă fixă de 30 lei. "Unificarea va aduce firmelor o relaxare fiscală care le va da posibilitatea să se dezvolte", spune Florea.
"În avantajul tuturor…"
Primarul de Sînmartin, Lucian Popuş (foto), crede că Bolojan va reuşi să convingă sătenii despre avantajele fuziunii. "Locuitorii din centrul de comună erau oricum deschişi la ideea unificării. Săptămâna aceasta am rămas plăcut surprins să văd că şi cei din din Betfia şi Cordău îşi schimbă încet părerile", spune Popuş.
Edilul afirmă că întreprinzătorii vor vota primii transferul la Oradea. "Impozitul pentru o pensiune este de vreo 10.000 lei pe an. Din economia de 3.000 lei făcută prin reducerea impozitării, patronul îşi mai poate plăti din angajaţi sau poate face investiţii", explică primarul comunei, convins că unirea va genera dezvoltare. "Unificarea este în avantajul tuturor. Dacă astăzi avem un sezon turistic de circa două luni din care trăim tot anul, odată cu construcţia aquaparcului şi cu dezvoltarea turismului acesta s-ar putea extinde la şase luni", zice Popuş.
Rămâne de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla, pentru că deocamdată viitorul e în mâna orădenilor şi locuitorilor din Sînmartin. Mai exact, în votul lor...
DA!
49.531
de locuitori din Oradea şi Sînmartin vor trebui să voteze în favoarea fuziunii, pentru validarea referendumului
NUMAI AVANTAJE
Strategia pentru Sînmartin
Adoptată în iulie 2014 şi reactualizată săptămâna aceasta de Consiliul Municipal, strategia pentru alipirea Sînmartinului la Oradea prevede, printre multe altele, păstrarea Primăriei actualei comune ca punct de lucru la dispoziţia localnicilor, alocarea unui buget de lucrări cel puţin la fel de mare ca în prezent şi transport gratuit în Oradea şi în Sînmartin pentru toţi pensionarii celor două localităţi.
Consiliul Local Oradea şi-a mai asumat dezvoltarea unui pol de medicină balneară în jurul Spitalului de Recuperare din Felix, construirea unui aquaparc între Băile Felix şi Băile 1 Mai, modernizarea a 10 kilometri de drum în cadrul comunei, construirea unei piste pentru biciclişti care să lege oraşul de cele două staţiuni, reamenajarea pistei de atletism din Felix şi reabilitarea spaţiilor verzi din comună. În plus, Oradea s-a obligat să suporte şi cheltuielile pentru schimbarea actelor de identitate ale sătenilor.