Pentru a doua zi consecutiv, toţi cei 93 de angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se află în protest spontan, ceea ce înseamnă că nu desfăşoară niciun fel de activitate cu publicul şi, deci, că preluarea cererilor şi eliberarea de acte este blocată integral.

Potrivit liderului sindical Angela Voina, protestul a fost provocat de faptul că încă din luna martie salariaţii nu şi-au mai primit lefurile decât pe jumătate, iar pe aprilie deloc, fapt la care se adaugă şi intenţia Guvernului de a-i transforma pe salariaţi din personal contractual în funcţionari publici, plus intenţia aceluiaşi executiv de a le scădea din salarii 25%.

Deoarece Direcţia de Muncă Bihor a refuzat să înregistreze acţiunea ca pe un conflict de muncă, angajaţii OCPI au fost nevoiţi să declare că au recurs la un "protest spontan", prelungit şi pe toată durata zilei de miercuri.

"Eu, ca lider sindical, am fost obligată să comunic colegilor mei că din punct de vedere legal acţiunea nu este considerată conflict de muncă, dar toţi au ales să continue protestul spontan. Probabil că este singura modalitatea care ne-a mai rămas ca să ne facem auziţi", a declarat preşedintele sindicatului OCPI Bihor, Angela Voina, în a doua zi de protest.

Voina a adăugat că, miercuri, "oamenii şi-au calculat cât ar mai primi salarii după tăierea de 25% şi reiese că o să luăm 6-7 milioane de lei vechi. Cum ne vom plăti întreţinerea, cu ce o să ne creştem copiii?..."

Pe de altă parte, liderul sindical a afirmat că în ciuda declanşării protestului, angajaţii nu au primit niciun răspuns din partea conducerii. "Ce să spună conducerea? Că la Bucureşti se iau hotărârile, nu aici! Conducerea de aici ne înţelege", a spus Voina.

În prima zi a protestului spontan, directorul coordonator adjunct al OCPI Bihor, Marcel Dragoş, a declarat că îşi înţelege subalternii şi nu îi condamnă. "Nu pot să nu le dau dreptate", a spus Marcel Dragoş.