Oricât de anostă ar fi o partidă de fotbal, unii comentatori reuşesc s-o "vândă" publicului ca pe o confruntare de Champions League. Deşi se zice că la fotbal şi la politică s-ar pricepe tot românul, în pragul campaniei pentru ediţia 2016 a alegerilor locale, entuziasmul "chibiţilor" e imposibil chiar şi de mimat, de vreme ce "campionatul" politic intern aliniază formaţiunile în cea mai deplorabilă stare din ultimii 26 de ani.

Prestaţia buimacă din Liga I, adică de la nivel central, a contaminat şi "divizionarele" judeţene, inclusiv în Bihor. Discutând cu amici străini de politică, lucrători în privat, deci neprinşi în sisteme clientelare, toţi spun că disputa e inatractivă, ba chiar că întreaga campanie pentru locale, care ar trebui să suscite cel mai apropiat interes, se anunţă degeaba. În zadar s-a umplut oraşul, zic ei, cu panourile ce ni-i înfăţişează pe candidaţii UDMR, PSD ori ALDE, că nu propaganda va determina rezultatul scrutinului din 5 iunie. Nu se îngraşă porcul în ajun, aşa că nici candidaţii nu sunt votaţi după afişe. Din punctul ăsta de vedere, banii aruncaţi pe panouri sunt risipă curată.

Cum poate face pe cineva să se răzgândească Adelina Coste, doar pentru că de data asta apare în poză într-un taior roşu, spunându-ne că "Oradea merită mai mult"? Păi, asta o ştie oricine, nu-i mare filozofie. Ar trebui să ne simţim flataţi că reprezentantul ALDE ne înştiinţează (bingo!) că "Opinia ta contează"? Păi, în realitate mulţi ar vrea nu doar să nu mai conteze opinia analfabeţilor, vandalilor şi putorilor, dar nu i-ar lăsa nici să voteze.

Opoziţia noastră livrează din păcate doar poze, nu candidaţi serioşi. Lozinci, nu programe. Aţi auzit pe vreunul din cei care pretind Primăria ori Consiliul Judeţean (cu excepţia liberalilor, ăsta e adevărul, că place, că nu) să expună o listă de intenţii conectate raţional, adică altceva decât înşiruiri de vorbe goale? Păi, dacă îl scuturi pe oricare din outsideri, pun pariu că niciunul nu are habar cât sunt bugetele instituţiilor pe care vor să le conducă, ori chiar atribuţiile acestora, dar ei promit salarii mari la tot poporul. Cum se poate face de râs până şi un bărbat matur, bănuit până acum de seriozitate, ne-a arătat inclusiv avocatul Herchi, decolând în înaltul cerului cu zvonuri halucinante despre turbina noului CET (adusă "dintr-un parc rece al Armatei americane din Ungaria") şi aterizând forţat de atenţionarea companiei constructoare, că s-ar putea trezi cu un proces de defăimare costisitor.

Nici măcar experimentaţii lideri ai UDMR nu se dovedesc mai profesionişti, până acum reuşind să facă PR doar unui mod inedit de alcătuire a listelor de candidaţi (un club Femina la Primărie, o "selecţionată a comunităţii" la judeţ), dar nu şi să arate un set de idei.

La cât de atrofiaţi sunt amatorii în aceste alegeri, doar de două lucruri mai sunt sigur: că Bolojan va câştiga lejer ultimul mandat şi că Vuşcan va continua să candideze şi în 2020.