Oliviasteer.ro se dă pe blog. E Scufitza Rawshie din povestea pe care o citeşte seară de seară copiilor înainte de culcare şi care deconspiră reţete delicioase ale regimului raw-vegan, adoptat de mai bine de patru ani: mâncăruri crude şi 100% vegetariene!

Pentru orădeanca Olivia Steer, regimul pe care îl urmează cu stricteţe n-a reprezentat însă o fiţă de vedetă, ci o necesitate. Tatăl i-a murit de cancer în urmă cu şase ani, iar sora i-a fost diagnosticată cu aceeaşi boală îngrozitoare, aşa că Olivia a căutat cu disperare soluţii. Din nefericire, Lavinia a pierdut în cele din urmă lupta.

Olivia, însă, a decis să aplice pe propria piele sfaturile specialiştilor şi să treacă la un trai mai sănătos, fără proteine animale, grăsimi, prăjeli şi colesterol, regim pe care îl promovează şi pe blogul propriu într-un mod inedit, transpunând reţetele culinare în poveşti fermecătoare, cu multă magie, ridichi uriaşe, vrejuri de fasole şi mere de aur...

De dragul Laviniei

02-Lavinia-Steer.jpgDecizia Oliviei de a trece la un regim vegetarian a fost luată brusc şi nu a lăsat loc de concesii. A pornit de la o carte care i-a căzut în mâini în timp ce se documenta pentru a-şi ajuta sora, diagnosticată cu cancer.

"Abia ce murise tata, Lavinia (foto) era şi ea bolnavă, iar eu la vremea respectivă eram însărcinată cu Luca. Am început să citesc, de dragul Laviniei, studii şi sfaturi pentru prevenirea cancerului. Am dat peste o carte - "Studiul China" - semnată de Colin Campbell, un studiu asupra nutriţiei din ultimii 50 ani care demonstrează cifric că alimentaţia nesănătoasă e cea care favorizează apariţia unor boli severe cum sunt cancerul, Alzheimer, afecţiunile cardiace şi diabetul. Pentru mine a fost o revelaţie şi am sfârşit prin a aplica eu însămi sfaturile", povesteşte Olivia.

Pe verificate

Trecerea a fost bruscă, poate prea bruscă, după cum recunoaşte şi ea. "Ar fi trebuit să am o trecere graduală, ca să nu şochez metabolismul, dar cu gândul la cele citite n-am putut decât să schimb pe loc macazul", spune jurnalista.

Din frigider au început să dispară produsele din carne, mezelurile, unele lactate şi atât de nocivele răcoritoare, fiind înlocuite cu legume şi fructe, neapărat achiziţionate de la producători veritabili. "Cumpăr totul direct de la ţărani, din piaţă. Mierea musai să fie vie, luată direct din stup şi nefiltrată. Fructele şi legumele le iau tot de la producători, şi le ochesc după mărimea, parfumul şi găurile de viermi pe care le au", explică Olivia.

De la grătar la salate

Ulterior, familia i-a urmat exemplul. Nu de alta, dar în timp a învăţat reţete delicioase, din vegetale crude, valabile atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici. "Nu am încercat să forţez pe nimeni, dar se pare că i-am influenţat fără să vreau. Am eliminat total prăjelile, grătarul şi alte forme de preparare termice toxice, iar Andi şi copiii s-au simţit ispitiţi să le încerce, aşa că pentru ei trecerea a fost făcută cumva în joacă, fără frustrarea că au renunţat la plăceri până atunci permise", povesteşte Olivia.

Există totuşi alimente care trebuie gătite, precum lintea, fasolea, mazărea, năutul şi orezul integral. Pentru ele, Olivia recurge la un artificiu. "Înjumătăţesc timpul de preparare fierbându-le la aburi, după ce le-am lăsat la înmuiat peste noapte în apă filtrată".

Olivia a făcut unele concesii doar pentru copii, păstrând în alimentaţia lor lactatele. Însă nu laptele de vacă fiert sau pasteurizat, despre care spune că nu mai conţine vitamine şi nu oferă organismului decât toxine şi calciu anorganic, imposibil de asimilat, ci doar laptele crud de capră, pe care îl cumpără de la ţărani, plus iaurtul preparat de ea în casă, din acelaşi lapte crud.

Leacuri băbeşti

Regimul adoptat a dus la dispariţia micilor probleme de sănătate pe care le-au avut până atunci membrii familiei, iar rezultatele analizelor arată că atât Olivia cât şi Andi şi copiii au un sistem imunitar foarte bun. Cei doi micuţi nu au avut niciodată nevoie de antibiotice şi au fost feriţi de gripe şi viroze.

"Când avem mici probleme, le rezolvăm într-o manieră blândă. Cu miere şi propolis, suc de cătină preparat în casă cu miere, iar dacă fac febră le-o scad cu cearşafuri îmbibate cu oţet şi duşuri călâi. Niciodată nu durează mai mult de trei zile, niciodată nu avem nevoie de medicamente. Eu nu le-am dat niciodată antibiotice", spune Olivia.

Blog de poveste

Ideea de a promova în blogosferă regimul care i-a schimbat viaţa i-a aparţinut lui Andi. "Dacă m-a ruşinat cât m-a ruşinat între patru pereţi că nu m-apuc odată de scris şi a văzut că n-o poate scoate la capăt, s-a pus să tragă de mine în spaţiul public, în blogosferă. Şi iaca, ruşinea s-a prins de mine ca orbul de botă, mi-am suflecat mânecile şi am trecut la treabă".

Lansat în urmă cu o săptămână, site-ul e "alimentat" zilnic într-un mod inedit, cu informaţii transpuse în poveşti fermecătoare, cu o Scufitza Rawshie (fireşte, Scufiţa Roşie) care oferă sfaturi pentru sănătate, "din cele băbeşti, căci sunt cele mai bune", despre locurile unde se găsesc cele mai bune merinde pentru coşul bunicii, fără E-uri sau pesticide. Tot pe blog sunt dezvăluite şi reţetele savuroase de mâncăruri şi dulciuri "de să se lingă pe degete şi cel mai înrăit carnivor"...


TOTUL DE LA NATURĂ
Dieta Raw, pro şi contra

Ce înseamnă, de fapt, dieta raw-vegan? Alimente vegetale, neprocesate termic, adică legume şi fructe crude, miere, nuci, seminţe germinate şi alge de mare. Dieta are numeroase beneficii, între care reducerea excesului de grăsime, echilibrarea florei intestinale şi, implicit, stimularea sistemului imunitar şi ameliorarea digestiei.

Contestatarii regimului vin cu un singur argument, şi anume că vegetalele nu au vitamina B12, care se regăseşte în brânza de vaci, în lapte, carne şi ouă. În lipsa acestei vitamine, sistemul imunitar slăbeşte, organismul devenind ţintă uşoară pentru viruşi şi microbi. "Nu se poate spune că regimul raw-vegan e lipsit de vitamina B12, câtă vreme există borş, la fel ca murăturile făcute în saramură şi Rejuvelac, o băutură fermentată din germeni de grâu şi apă, toate pline de B12", spune Olivia Steer.